Zoeken

Marokkanen protesteren tegen bezoek stafchef Israëlische leger

20 juli 2022 - 19:00 - Marokko

©

Heel wat Marokkanen verzetten zich tegen het eerste officiële bezoek van een Israëlische stafchef aan Marokko. Aviv Kochavi is op maandag 18 juli in Rabat aangekomen.

De actiegroep voor Palestina in Marokko keurt het officiële bezoek af van de stafchef van het Israëlische leger. Maandag organiseerde de groep een sit-in voor het parlement in Rabat, om te protesteren tegen de komst van Kochavi. De groep veroordeelde krachtig het onthaal van de "zionistische oorlogsmisdadiger wiens handen druipen van het bloed van duizenden Palestijnse kinderen," meldt The New Arab. De antizionistische beweging benadrukte ook het "belang van de collectieve strijd" tegen de normalisering.

Lees ook: Marokkaanse journalisten protesteren tegen normalisatie met Israël

Sinds de normalisering van hun diplomatieke betrekkingen in ruil voor de Amerikaanse erkenning van het Marokkaanse karakter van de Sahara, versterkten Marokko en Israël hun samenwerking op verschillende gebieden, waaronder defensie. Eind juni hebben Israëlische militaire waarnemers voor het eerst deelgenomen aan de Marokkaans-Amerikaanse militaire oefening African Lion 2022 in Marokko.

Lees ook: Volgende Negev-top in Marokko met Palestijnse deelname?

Een andere belangrijke actie is de ondertekening van verschillende overeenkomsten gericht op de versterking van de militaire samenwerking tussen beide landen, door de Israëlische minister van Defensie, Benny Gantz en zijn Marokkaanse ambtgenoot, Abdellatif Loudiyi, eind november 2021. De overeenkomsten omvatten samenwerking tussen inlichtingendiensten, de ontwikkeling van industriële banden, de aankoop van wapens en gezamenlijke opleidingen.

Bladna.nl