Zoeken

Marokko geeft invoervergunning voor cannabiszaden

8 maart 2023 - 17:00 - Economie

©

Marokko heeft maandag de eerste invoervergunning voor cannabiszaden afgegeven aan een twintigtal landbouwers die de plant legaal willen gaan kweken, voor farmaceutische en industriële doeleinden.

In overeenstemming met de wet op het legale gebruik van cannabis, heeft het Nationaal Bureau voor Voedselveiligheid (ONSSA), maandag een vergunning voor de invoer van cannabiszaden afgegeven aan een aantal begunstigden, die eerder ook al een vergunning kregen van het Nationaal Agentschap voor de Regulering van Cannabisactiviteiten (ANRAC). Met deze vergunning kunnen ze de eerste cannabiszaden invoeren, die voldoen aan de vereiste wettelijke criteria (minder dan 1% tetrahydrocannabinol of THC). Vervolgens zullen de cannabiszaden worden geleverd aan een twintigtal landbouwers die een aanvraag hebben ingediend om de plant legaal te kweken.

Lees ook: Productie medische cannabis in Marokko binnenkort van start

De productie van deze boeren zal worden verkocht aan daartoe opgerichte coöperaties voor verwerking en afzet, onder toezicht van vertegenwoordigers van het ANRAC en andere overheden. "Het is een circuit met een grote traceerbaarheid," vertellen bronnen van één van de coöperaties die zich zullen toeleggen op de extractie van cannabidiol (CBD) uit de plant voor farmaceutisch gebruik, aan EFE. De professionals zijn optimistisch over de regulering van de sector. Het zal de levensomstandigheden van boeren verbeteren en van het koninkrijk een voorkeursbestemming maken voor Europese fabrikanten "vanwege de concurrerende productiekosten".

"Binnen drie jaar zullen grote internationale farmaceutische bedrijven meer beroep doen op Marokko voor de productie van CBD", aldus dezelfde bronnen De families die vroeger leefden van de illegale cannabisteelt en tussen 100.000 en 150.000 dirham per jaar verdienden, zullen hun inkomen zien stijgen dankzij de legale teelt. In maart 2022 vaardigde de regering een decreet uit tot de uitvoering van de in juni 2021 door het parlement goedgekeurde wet op het legale gebruik van cannabis. De noordelijke provincies Al Hoceima, Chefchaouen en Taounate werden daarbij aangewezen als gebieden waar legaal cannabis mag worden geteeld. Deze provincies staan historisch bekend om deze activiteit.

Lees ook: Al Hoceima krijgt onderzoekslaboratorium voor legale cannabis

Het koninklijk besluit bepaalt ook dat de begunstigden van de vergunningen met betrekking tot deze activiteit, maandelijks bij het ANRAC verslag moeten uitbrengen over de productie en de verkoop van cannabis, de staat van de opslagplaatsen, de zaden, de planten en de producten, om te voorkomen dat cannabis voor "recreatieve" of "criminele" doeleinden wordt gebruikt. Momenteel geeft het ANRAC negen soorten vergunningen af: teelt en productie, oprichting en exploitatie van kwekerijen, invoer en uitvoer van cannabiszaden en -planten, verwerking en productie, vervoer van cannabis en de producten ervan, marketing, invoer en uitvoer van cannabis en de producten ervan. Sinds oktober 2022 heeft het agentschap al ongeveer 250 vergunningen afgegeven, waarvan een derde aan landbouwers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team