Zoeken

Marokko: grote stap voorwaarts in HSL-project Kenitra-Marrakech

5 december 2023 - 14:00 - Economie

©

De Marokkaanse regering heeft een significante stap gezet in de realisatie van de hogesnelheidslijn Kenitra-Marrakech. Dit project, onderdeel van het Rail Maroc 2040 plan, is van strategisch belang voor de verdere ontwikkeling van het hogesnelheidsnetwerk in Marokko.

Het kabinet van Aziz Akhannouch werkt actief aan de realisatie van de hogesnelheidslijn Kenitra-Marrakech. Op 22 november ondertekende Akhannouch een decreet dat minister Mohamed Abdeljalil van Uitrusting en Logistiek toestemming geeft om "de noodzakelijke onteigeningen voor openbaar nut te verrichten, om de benodigde grond voor dit project vrij te maken", meldt Maghreb-Intelligence. Dit decreet is van kracht geworden op 23 november na publicatie in het Staatsblad.

Lees ook: Spaans bedrijf wil HSL-treinen leveren aan Marokko

De 450 kilometer lange spoorlijn tussen Kenitra en Marrakech zal de belangrijkste Marokkaanse steden met elkaar verbinden en zorgen voor een kwalitatieve dienstverlening aan passagiers van het spoorwegnet. Het project bestaat uit drie delen: Kenitra-Ain Sebaa van 150 km (deel 1), Ain Sebaa-Nouaceur van 130 km (deel 2) en Nouaceur-Marrakech van 212 km (deel 3). Deze ontwikkeling zal tevens bijdragen aan de uitbreiding van het spoorwegnet in het koninkrijk.

Lees ook: HSL Marokko: Spanje wil deel van de taart

De verwachting is dat de HSL voor 2030 operationeel zal zijn, voor de start van het wereldkampioenschap voetbal dat Marokko samen met Spanje en Portugal zal organiseren. Het Franse bedrijf Egis is belast met de technische ondersteuning van de bouwheer.

Bladna.nl