Zoeken

Marokko blijft ’s werelds grootste leverancier van cannabis

28 juni 2021 - 15:00 - Marokko

©

Marokko blijft de grootste cannabis-leverancier in de wereld. Dat bleek donderdag uit een rapport van het VN-kantoor over Drugs en Misdaad (UNODC).

Marokko vertegenwoordigde het meest geciteerde "land van herkomst" van cannabis die in de periode van 2015 tot 2019 in de wereld werd onderschept, onthult het World Drug Report van UNODC voor het jaar 2021. De organisatie schrijft dat de Marokkaanse autoriteiten in 2019 ongeveer 21.000 hectare cannabisteelt meldden (voornamelijk geteeld in de Rif-regio), tegenover 25.000 hectare in 2018.

Lees ook: Medicinale cannabis wordt belangrijkste exportproduct van Marokko

In zijn verslag merkt UNODC ook op dat de meeste naar Europa gesmokkelde cannabishars via Noord-Marokko naar Spanje wordt vervoerd, maar soms gaat het ook via een transit in havens in Algerije, Tunesië en Libië, naar Zuidoost-Europa. "De meeste Marokkaanse cannabis die voor Europese landen bestemd is, wordt naar Spanje verscheept en vervolgens naar Frankrijk, Nederland en andere landen in de regio," aldus het VN-agentschap.

Al jaren, ook in de periode 2015-2019, wordt Spanje volgens het rapport door andere Europese landen aangewezen als het belangrijkste land van vertrek en doorvoer van cannabis, gevolgd door Nederland en Frankrijk. In het verslag wordt voorts opgemerkt dat op basis van mondiale trends inzake inbeslagnemingen en rapporten van de lidstaten, blijkt dat Marokkaanse cannabis hoofdzakelijk andere markten in Noord-Afrika en West- en Centraal-Europa bevoorraadt. Een deel ervan gaat ook naar Oost- en Zuidoost-Europa.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team