Zoeken

PJD bereikt dieptepunt door de verwerping cannabiswet

31 mei 2021 - 12:40 - Marokko

©

De overgrote meerderheid van de volksvertegenwoordigers in het parlement heeft vraagtekens geplaatst bij de verwerping door de PJD van wet nr. 13.21 betreffende de legalisering van het medicinaal gebruik van cannabis. Parlementsleden van zowel de meerderheid als de oppositie vinden het standpunt van de PJD, de enige partij in de regeringsmeerderheid die de wet woensdag heeft verworpen, "absurd".

"Wij begrijpen niet hoe een regeringspartij, in dit geval de PJD, dit wetsvoorstel binnen de regering kan goedkeuren en het tegelijkertijd via haar afgevaardigden in het Parlement kan verwerpen," zei Abdellatif Ouahbi, parlementslid en secretaris-generaal van de PAM-partij in de vergaderzaal.

De vertegenwoordigers van de meerderheidspartijen (RNI-UC, USFP, MP) en die van de oppositie (PAM, Istiqlal, PPS), hebben eensgezind nog vóór de stemming van woensdag in de plenaire vergadering, het volgens hen onbegrijpelijke standpunt van de PJD als absurd beoordeeld. Sommige bronnen citeren informele verklaringen van parlementsleden die suggereren dat de negatieve stem van de PJD nauw verband houdt met het dreigement van de voormalige partijleider, Abdelilah Benkirane. Die had gedreigd de partij te verlaten indien de parlementaire groep van de PJD voor de tekst zou stemmen.

Volgens sommige waarnemers weigert de PJD, een partij met een islamitische ideologie, duidelijk een onderscheid te maken tussen het gebruik van cannabis voor medische doeleinden en het gebruik ervan voor recreatieve doeleinden. Aan de eindstreep stemde de partij tegen het wetsvoorstel om het aftreden van haar voormalige leider Abdelilah Benkirane te voorkomen, volgens andere bronnen die dicht bij de zaak staan.

Het wetsontwerp nr. 13.21 voor de toelating van de teelt van cannabis voor medisch en industrieel gebruik is afgelopen woensdag door een absolute meerderheid van de leden van de Kamer van volksvertegenwoordigers aangenomen, met 119 stemmen tegen 48. De PJD is de enige partij in de regeringsmeerderheid die tegen heeft gestemd.

Na deze stemming in de plenaire vergadering is de tekst naar het Huis van Afgevaardigden gezonden voor een tweede lezing alvorens definitief te worden aangenomen en in het staatsblad te worden gepubliceerd. Afgelopen vrijdag werd de tekst aangenomen in de commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Abdelouafi Laftit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team