Zoeken

Marokko: parlement stemt over cannabis en witwaspraktijken

29 mei 2021 - 12:11 - Marokko

©

Het Marokkaanse parlement heeft afgelopen woensdag in aanwezigheid van Kamervoorzitter Habib El Malki en de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie gestemd over een wetsvoorstel over illegaal cannabisgebruik en een tweede voorstel over de strijd tegen witwaspraktijken in Marokko.

Het aangenomen wetsvoorstel nr. 13.21, dat gaat over het ongeoorloofde gebruik van cannabis, is volgens de minister van Binnenlandse Zaken in lijn met de veranderingen in het wereldwijde drugscontrolesysteem. Met deze wetswijziging komt Marokko de afspraken uit internationale verdragen na. Het nut van het gebruik van cannabis voor verschillende sectoren is internationaal aangetoond. In december 2020 hebben de Verenigde Naties (VN) een aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overgenomen door Indiase hennep van de lijst van "gevaarlijke producten zonder therapeutische waarde" af te halen.

Wereldwijd zijn er steeds meer landen die geïnteresseerd zijn in de teelt van cannabis om er grote winsten uit te kunnen halen. Haalbaarheidsstudies van het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken naar de productie van cannabis op nationaal niveau voor medische, cosmetische en industriële doeleinden, hebben de economische en sociale kansen van de cannabisteelt blootgelegd.

Daarnaast heeft het parlement wetsvoorstel 12.18 aangenomen waarmee er een wijziging van en een aanvulling op wet 43.05 uit het Wetboek van Strafrecht wordt doorgevoerd. De wetswijziging moet het makkelijker maken om illegaal geld op te sporen en in beslag te nemen als er sprake is van witwaspraktijken. Hierdoor moet de nationale wetgeving van Marokko gaan voldoen aan internationale normen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team