Zoeken

Marokko: oproep tot gratis PCR-tests

14 augustus 2021 - 17:40 - Marokko

©

Het Marokkaans Netwerk voor het Recht op Gezondheid, roept het Nationaal Fonds voor de Sociale Zekerheid (CNOPS) op om de PCR-tests te vergoeden of gratis te maken. De rechtvaardiging voor deze eis is niet enkel de toegang tot coronatests financieel te vergemakkelijken voor Marokkaanse burgers, maar ook om het regeringsbeleid met betrekking tot massale tests te ondersteunen.

De laatste weken is het aantal coronabesmettingen sterk toegenomen in Marokko. Dit heeft de vraag doen rijzen of PCR-tests door de ziektekostenverzekering moeten worden gedekt. Dit rechtvaardigt het nieuwe persbericht van het Marokkaans Netwerk voor het Recht op Gezondheid, waarin gratis tests worden geëist, meldt het dagblad Al Akhbar.

Lees ook: Marokko: verdeeldheid over prijsverlaging coronatest

Het netwerk vindt dat CNOPS deze kwestie niet tot in het oneindige mag uitstellen zodat Marokkanen zich in de schulden moeten blijven steken om zich te kunnen laten testen. In het laboratorium kosten PCR-tests 700 dirham per persoon en wanneer één van de gezinsleden besmet is, moet soms het hele gezin worden getest. Dit is voor sommige huishoudens een fortuin, vooral nu de gezondheidscrisis het inkomen van veel Marokkanen aanzienlijk heeft verlaagd.

Lees ook: Marokko: chaos rond prijs coronatest

Het netwerk roept de ministeries van Volksgezondheid en van Economische Zaken en Financiën en de toezichthoudende autoriteit voor verzekeringen en sociale zekerheid (ACAPS) op om de terugbetaling van PCR-tests te bespoedigen en de tests gratis te maken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team