Zoeken

Marokko: verdeeldheid over prijsverlaging coronatest

1 december 2020 - 18:20 - Marokko

©

Het Nationale Agentschap voor Zorgverzekering (ANAM) en de meerderheid van de vakbondsvertegenwoordigers van particuliere laboratoria in Marokko zijn het niet eens geworden over de verlaging van de prijzen voor PCR-testen.

Het verlagen van de prijs van de PCR-test naar 450 dirham voor privélaboratoria is volgens professionals niet haalbaar. "Alle producten die we gebruiken voor de PCR-tests worden geïmporteerd. Door de gezondheidscrisis en de enorm toegenomen vraag zijn de prijzen explosief gestegen", zegt Said El Hafiane, voorzitter van de Regionale Unie van Medische Biologen in de regio Casablanca-Settat.

De vakbonden verzetten zich ook tegen een prijsverlaging van de tests, meldt L’Economiste. De ANAM is bezig met het vaststellen van nieuwe prijzen in verband met de terugbetaling van de test door de verplichte ziektekostenverzekeraar AMO. Volgens de ANAM zou de prijs die door particuliere laboratoria wordt aangerekend moeten dalen van 680 naar 450 dirham. Deze ondergrens is onacceptabel voor de laboratoria aangezien de kostprijs van de PCR-tests momenteel op 550 dirham ligt. Ook vinden de vakbonden dat er rekening moet worden gehouden met de kosten die particuliere laboratoria al hebben gemaakt om te voldoen aan de specificaties die zijn opgelegd door het ministerie van Volksgezondheid.

"Zelfs in landen waar alles lokaal wordt gemaakt, ligt de prijs voor PCR-testen boven de 60 euro. Ook dingen zoals de bescherming van het personeel en het afvalbeheer moeten worden doorberekend in de uiteindelijke prijs. Om deze kosten te drukken, had de staat de distributie van deze producten meer in eigen handen moeten nemen", zegt El Hafiane.

De PCR-test zal 800 dirham gaan kosten voor Marokkanen die niet verzekerd zijn via de AMO. "We zijn het niet eens met het voorstel om leden van de CNOPS en CNSS te weinig te laten betalen en andere burgers juist teveel te laten betalen voor een test. Deze maatregel zou zelfs ongrondwettelijk zijn", zegt de vakvbondvertegenwoordiger.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team