Zoeken

Marokko: chaos rond prijs coronatest

10 augustus 2021 - 10:40 - Marokko

©

Younes Maâmar, oud-directeur van de Wereldbank en voormalig directeur-generaal van de Marokkaanse staatsdienst voor elektriciteit (ONEE), hekelt de chaos die heerst rond de prijzen van Covid-19 screeningstests in Marokko.

"Ter illustratie, ik ging vanochtend naar het laboratorium om een test te laten doen. De prijs is 700 dirham, contant te betalen. Geen elektronische betaalterminals, geen cheque. De volgende!", klaagt de voormalige baas van ONEE aan. Hij maakt een snelle berekening. "Het testtoestel kost maximaal 1 miljoen dirham. Het verbruiksartikel kost 150 dirham. Dat wil zeggen dat de laboratoriumtechnicus 550 dirham heeft om zijn investering af te schrijven en uiteraard zijn winst. Voor deze prijs betaalt zijn machine zichzelf terug na 1800 tests. Laten we het breed houden: 2000 tests. Er zijn in Marokko minstens 40.000 tests per dag voor 100 laboratoria. Elk laboratorium doet dus gemiddeld 400 tests per dag. In vijf dagen is de machine afgeschreven," zegt hij.

Lees ook: Een 100% Marokkaanse coronatest

In deze context van Covid-19 verlangen sommige landen van reizigers dat zij een PCR-test ondergaan als recht van binnenkomst en kiezen bepaalde landen er zelfs voor om de tests te vermenigvuldigen. Het gevolg is dat grote verschillen zijn in de prijzen, wat in het nadeel is van de armsten en slecht is voor de strijd tegen de pandemie, zegt Younes Maâmar. "Denk eraan: contant geld. Dit is niet voorbijgegaan aan de Marokkaanse burger en de belastingdienst. De laborant en zijn kompanen moeten duimen dat deze pandemie aanhoudt. Het is geen toelage meer. Het is een belediging," klaagt Maâmar verder. "Welk percentage van de bevolking van ons land kan het zich tegen die prijs veroorloven om preventieve tests uit te voeren om zichzelf en hun gezin te beschermen? Dit sluit niet aan bij de inspanningen van de overheid."

Lees ook: Marokko introduceert nieuw therapeutisch coronaprotocol

"Elke Marokkaan (en ingezetene) zou vijf gratis tests per maand moeten krijgen. Daarna worden de tests tegen een redelijke prijs aangerekend. Het buitengewone computersysteem dat voor de inentingscampagne is gebruikt, kan heel gemakkelijk worden ingezet voor deze preventieve en kritieke maatregel, aan de vooravond van de zoveelste (en waarschijnlijk niet de laatste) pandemische piekfase. In een gevecht is de ergste vijand niet degene die voor je staat, maar die verondersteld wordt aan je kant te staan. De labassistenten voegen zich bij het cohort van Covid-19 rentiers," concludeert de oud-directeur van de Wereldbank.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team