Zoeken

Marokko: geweld tegen vrouwen sterk toegenomen tijdens lockdown

29 november 2020 - 18:20 - Marokko

©

Gendergerelateerd geweld is tijdens de coronacrisis en de lockdown in Marokko met 31,6% toegenomen in vergelijking met dezelfde periode van het jaar 2019.
Vrouwenrechtenfederatie FLDF vestigt de aandacht op het feit dat vrouwen dubbel zoveel te verduren krijgen tijdens de coronacrisis.

In totaal werden 4663 daden van geweld tegen vrouwen geregistreerd tijdens de lockdown, merkte de Federatie op tijdens een conferentie in Rabat over geweld tegen vrouwen. Psychisch geweld is de meest voorkomende vorm met 47,9%, gevolgd door economisch geweld met 26,9% en fysiek geweld dat 15,2% van het totaal aantal geregistreerde geweldgevallen vertegenwoordigt.

FLDF-voorzitter Latifa Bouchoua voegde eraan toe dat er nog veel werk aan de winkel is met betrekking tot het melden van deze vormen van geweld. De platformen opgezet door de Federatie en het lddf-injad-netwerk om slachtoffers van gendergerelateerd geweld te ondersteunen, ontvingen 1774 telefoontjes om geweld te melden van 1038 vrouwen in het koninkrijk, meldt Article19.

Tijdens de bijeenkomst met als thema "Geweld tegen vrouwen tijdens de coronavirus-pandemie: evaluatie en getuigenissen", onderstreepten de deelnemers van verschillende organisaties dat vrouwengeweld de meest wijdverbreide en hardnekkige schending is van de mensenrechten.

Wat de obstakels voor de uitroeiing van dit soort geweld ook zijn, vrouwelijke slachtoffers mogen het vertrouwen in de toekomst niet verliezen. Daarvoor is het noodzakelijk om de schaamte weg te werken en alle vormen van geweld aan de kaak te blijven stellen.

Anas Saadoun, een Marokkaanse magistraat, zei in een persverklaring dat "de pandemie van het coronavirus de dringende noodzaak heeft bevestigd om de beschermende maatregelen in de wet inzake geweld tegen vrouwen te respecteren. Die wet werd twee jaar geleden gepubliceerd en creëerde een modern conceptueel kader om de verschillende vormen van geweld tegen vrouwen strafbaar te stellen, met name via artikel 404 van het Wetboek van Strafrecht."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team