Zoeken

Marokkaanse vrouwen besteden vier uur per dag aan huishouden

12 maart 2021 - 16:30 - Marokko

©

In het kader van de Internationale Vrouwendag op 8 maart, met als thema "Vrouwelijk leiderschap: voor een egalitaire toekomst in de wereld van Covid-19", heeft de Hoge Commissie voor Planning (HCP) de resultaten gepubliceerd van een onderzoek naar de situatie van vrouwen in Marokko. In dat onderzoek werd gekeken naar de gezondheid, onderwijs en opleiding, toegang tot de arbeidsmarkt, tijdsbesteding, geweld tegen vrouwen en de levensstandaard van vrouwen. In een nota wijst HCP er onder meer op dat het dagelijkse leven van vrouwen afgelopen jaar gekenmerkt werd door verschillende obstakels.

In 2020 is de huishoudelijke werklast van vrouwen tijdens de lockdown toegenomen met gemiddeld 33 minuten per dag ten opzichte van een normale dag vóór de noodtoestand. Het werkloosheidscijfer bij vrouwen is zowel op het platteland als in de steden gestegen. Vrouwen hebben 20,8% van hun dagelijkse tijd besteedt aan huishoudelijke taken en slechts 5,6% aan betaald werk. De tijd die naar betaald werk gaat, ontslaat vrouwen echter niet van hun de verantwoordelijkheden tegenover hun gezin. Werkende vrouwen blijven dus de lasten dragen van huishoudelijk taken en besteden er dagelijks zo’n 4 uur en 18 minuten aan, dat is nauwelijks 1 uur en 42 minuten minder dan vrouwen die geen betaald werk hebben. Met de tijd die aan beroeps- en huishoudelijke activiteiten wordt besteed, bereikt de dagelijkse werklast van vrouwen met een betaalde job een gemiddelde van 6 uur en 21 minuten. De huishoudelijke activiteiten vertegenwoordigen 79% van de totale werklast, meldt Article19.

Naast huishoudelijk werk werd in het onderzoek van HCP ook aandacht besteed aan geweld tegen vrouwen. In 2019 kregen meer dan 7,6 miljoen vrouwen, of 57,1%, te maken met ten minste één daad van geweld, alle contexten en vormen bij elkaar opgeteld. Vrouwen werden misbruikt ongeacht hun positie. Huiselijk geweld staat bovenaan de lijst, met psychisch geweld op de achtergrond, met een prevalentie van 46,1%. De onderwijsomgeving komt op de tweede plaats. 22,4% van de vrouwelijke studenten werd in de afgelopen 12 maanden het slachtoffer van een gewelddaad. Op de werkplek werd 15,1% van de vrouwen en in de openbare ruimte 12,6% het slachtoffer van geweld.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 22,8 % van deze vrouwen of hun gezinnen zelf de directe of indirecte kosten van dit geweld hebben moeten dragen. De totale kosten van dit geweld worden geraamd op 2,85 miljard dirham, of 957 dirham per slachtoffer. Uit de studie blijkt ook dat de armoede en de kwetsbaarheid van vrouwen de laatste maanden zijn afgenomen. In 2020 is het gemiddelde maandinkomen van werkende vrouwen in vergelijking met de periode vóór de lockdown met 42% gedaald, tegenover 52% voor mannen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team