Zoeken

Ruim helft Marokkaanse vrouwen slachtoffer van geweld

22 december 2020 - 11:00 - Marokko

©

Volgens de Economische, Sociale en Milieuraad (CESE) is meer dan de helft van de Marokkaanse vrouwen tussen de 15 en 74 jaar het slachtoffer van geweld.

De voorzitter van de CESE, Ahmed Reda Chami, zegt dat de vele bewustmakingscampagnes niet echt hun vruchten hebben afgeworpen. Volgens hem "kan een land geen aanspraak maken op enige vorm van ontwikkeling als de helft van zijn levenskracht wordt uitgesloten of lijdt aan geweld in welke vorm dan ook". Hij benadrukt dat geweld tegen vrouwen een mensenrechtenschending is, en dat het geweld niet alleen blijvende psychologische schade oplevert voor de slachtoffers, maar voor de gehele samenleving, meldt persbureau MAP.

Volgens Chami wordt de strijd tegen dit geweld bemoeilijkt door een gebrek aan doeltreffend overheidsbeleid, de soms moeilijke toegang tot juridische hulp en de aanhoudende stereotypen die er in het land zijn ten opzichte van meisjes en vrouwen. De voorzitter van de CESE doet een oproep aan de Marokkaanse samenleving om meer aandacht te besteden aan het verbeteren van de situatie van vrouwen.

De vertegenwoordiger van het UN-Women Multicountry Office for the Maghreb, Leila Rhiwi, beaamt dat geweld tegen meisjes en vrouwen een schending van de mensenrechten is. Door de crisis die is ontstaan door de uitbraak van het coronavirus is dit geweld nog meer toegenomen. Rhiwi is positief over de vooruitgang die in Marokko is geboekt om het geweld tegen meisjes en vrouwen tegen te gaan. Ze hoopt dat wetsvoorstel 10.16 wordt aangenomen, zodat er wettelijk gezien meer kan worden gedaan om discriminatie van vrouwen te bestrijden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team