Zoeken

Algerije reduceert gasleveringen aan Spanje

6 mei 2022 - 11:40 - Economie

©

Algerije heeft zijn aardgasleveringen aan Spanje via de Medgaz-pijpleiding met ongeveer 25% verminderd ten opzichte van medio maart. Dit blijkt uit de dagelijkse monitoringgegevens van het Spaanse energiebedrijf Enagás.

Sinds het begin van de crisis, die volgde op de op 14 maart aangekondigde wijziging van het Spaanse standpunt over de Sahara, heeft Algerije zijn gasleveringen aan Spanje geleidelijk verminderd. Tussen 7 en 9 april heeft Algerije tussen 324,2 en 334,2 GWh/dag gas geleverd via Medgaz, ongeveer evenveel als in januari en februari. Op 1 mei is 234 GWh/dag gas uit Algerije in Spanje aangekomen, tegen 312 GWh/dag op 14 maart, meldt El Economista.

Lees ook: Europa overweegt financiering gaspijpleiding Nigeria-Marokko

Deze hoeveelheid gas, die begin mei in Spanje aankwam, is lager dan de hoeveelheid die in dezelfde periode in 2021 werd opgetekend. Volgens bronnen uit deze industrie is de daling van de gasvolumes uit Algerije het gevolg van de normale ontwikkeling van de vraag. Men wijst erop dat dit een ongebruikelijke situatie is aangezien de Europese Commissie een opslagquotum van 80% voor alle Europese landen wil opleggen.

De capaciteitsuitbreiding van Medgaz, die in januari voltooid had moeten zijn, is opgeschort vanwege spanningen tussen de twee landen. Na de sluiting in oktober vorig jaar van de Maghreb-Europese pijpleiding die door Marokko loopt, had Algerije zich ertoe verbonden alle gasbehoeften van Spanje via Medgaz te blijven dekken. Algiers dreigde er onlangs echter mee het contract met Madrid op te zeggen als Spanje Algerijns gas aan Marokko zou doorverkopen.

Lees ook: Spanje verdient 10 miljoen euro aan uitvoer gas naar Marokko

Door de Verenigde Staten te kiezen als zijn voornaamste leverancier van vloeibaar aardgas (LNG), heeft Spanje intussen zijn afhankelijkheid van Algerije verminderd. De Verenigde Staten nemen 45% van de totale invoer voor hun rekening, tegenover slechts 22% voor Algerije. Bovendien heeft Spanje besloten Marokko te helpen bij het vervoer van gas naar zijn grondgebied via het GME in omgekeerde richting. Marokko is voornemens het LNG op de internationale markt te kopen en het in Spaanse hervergassingsinstallaties te verwerken alvorens het door deze pijpleiding in te voeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team