Zoeken

Marokko’s gasinvoer via GME krijgt vorm

10 april 2022 - 15:40 - Economie

©

Marokko bereidt zich voor op de invoer van vloeibaar aardgas (LNG) via de Maghreb-Europa gaspijpleiding (GME) tijdens de maand Ramadan. In maart van dit jaar hadden het Rabat en Madrid een overeenkomst in die zin gesloten.

De invoer van vloeibaar aardgas (LNG) zal tijdens de Ramadan van start gaan, schrijft Aujourd’hui le Maroc in een artikel met de titel "Aftellen voor de LNG invoer". "Spanje heeft positief gereageerd op het verzoek van Marokko om te helpen bij het veiligstellen van zijn energievoorziening. Dit zal Marokko in staat stellen om vloeibaar aardgas (LNG) in volledige transparantie op de internationale markten te kopen. Het gas wordt vervolgens in een hervergassingsinstallatie in Spanje omgezet en via de GME-pijpleiding naar ons grondgebied vervoerd”, verklaarde begin februari Leila Benali, Marokkaanse minister voor Energietransitie. De pijpleiding Maghreb-Europa door Marokko zal terug in gebruik worden genomen.

Lees ook: Marokko kan (eindelijk) gas invoeren uit Spanje

Het LNG zal Marokko, dat een koolstofarme strategie voert, in staat stellen zijn CO2-uitstoot te verminderen. Rabat heeft grote ambities in de aardgassector. Het land is voornemens in de komende jaren LNG-terminals te bouwen om ingevoerd gas te ontvangen en op te slaan. In deze context hebben het ministerie van Industrie en Handel, het ministerie van Energietransitie en Duurzame Ontwikkeling en het Nationaal Bureau voor Koolwaterstoffen en Mijnbouw (ONHYM) een project voor de sector ontwikkeld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team