Zoeken

Marokko kan (eindelijk) gas invoeren uit Spanje

12 maart 2022 - 21:00 - Economie

©

Marokko en Spanje hebben eindelijk een overeenkomst bereikt die het mogelijk maakt voor het koninkrijk om gas in te voeren via de Maghreb-Europa Gaspijpleiding (GME).

"Spanje heeft positief gereageerd op het Marokkaanse verzoek voor steun om zijn energiezekerheid te kunnen garanderen. Marokko zal vloeibaar aardgas (LNG) op de internationale markten kunnen aankopen, het in een hervergassingsinstallatie in Spanje kunnen omzetten om het dan via de GME-pijpleiding naar zijn grondgebied te kunnen transporteren", aldus La Razón, die een verklaring citeert van de Marokkaanse minister van Energietransitie, Leila Benali.

Lees ook: Marokko: "Algerije dwarsboomt gasovereenkomst met Spanje"

Het besluit van de Spaanse autoriteiten schoot in het verkeerde keelgat van Algerije, dat de overeenkomst trachtte te blokkeren met het argument dat Spanje geen Algerijns gas aan Marokko mag verkopen. Maar het gas dat Marokko via de GME-pijpleiding wil invoeren zal op de internationale markten worden aangekocht. Zodra de politieke blokkade is opgeheven, zullen Marokko en Spanje eindelijk hun overeenkomst naar de praktijk kunnen omzetten. "Voor het vervoer van gas vanuit Spanje naar Marokko is een kleine technische aanpassing nodig. Daarnaast moeten Enagas en haar Marokkaanse tegenhanger de regels voor de technische exploitatie van de gaspijpleiding vaststellen", aldus de Spaanse autoriteiten.

Lees ook: Algerije aan Spanje: "Geen druppel gas voor Marokko"

Met de invoer van gas via de GME-pijpleiding zal Marokko zijn elektriciteitscentrales in Tahaddart (Tanger) en Ain Beni Mathar (Oujda), die goed zijn voor ongeveer 10% van de Marokkaanse energieproductie, opnieuw kunnen opstarten. Afgezien van het economische voordeel zou de overeenkomst tussen Marokko en Spanje positieve gevolgen kunnen hebben voor de hervatting van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen en de terugkeer van de Marokkaanse ambassadeur naar Madrid kunnen vergemakkelijken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team