Zoeken

Algerije weigert pijpleiding Maghreb-Europa te heropenen

21 maart 2022 - 10:20 - Wereld

©

Een verzoek van de Verenigde Staten om de Maghreb-Europese pijpleiding via Marokko weer in gebruik te nemen, is door Algerije afgewezen. Het land heeft ook geweigerd het contract, dat op 31 oktober is afgelopen, te verlengen. Verwacht werd dat tijdens de Oekraïne-crisis de gasleveringen zouden worden opgevoerd door de GME opnieuw in werking te stellen.

Tijdens een recent bezoek aan Algiers heeft de Amerikaanse staatssecretaris Windy Sherman er bij de Algerijnse autoriteiten op aangedrongen de pijpleiding Maghreb-Europa, die door Marokko loopt, weer op gang te brengen om meer gas aan Europa te leveren, zo melden Algerijnse media. Op die manier wilden de Verenigde Staten de Europeanen steunen die een alternatief zochten voor Russisch gas, dat 4% van Europa bevoorraadt. Na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne kreeg Washington echter een categorische weigering van Algiers.

Lees ook: Marokko: "Algerije dwarsboomt gasovereenkomst met Spanje"

Evenals sommige Arabische landen wil Algerije Rusland niet voor het hoofd stoten en zijn betrekkingen met het Westen niet onder druk zetten. Dit blijkt uit de verklaring van Toufik Hakkar, de CEO van Sonatrach, die in de Algerijnse krant Liberté verklaarde dat zijn land bereid was meer gas aan Europa te leveren in geval van een daling van de uitvoer uit Rusland, hetgeen zijn bedrijf later ontkende. Volgens Sonatrach, die overigens een rechtszaak tegen Liberté heeft aangespannen, zijn de verklaringen van de ambtenaar "gemanipuleerd en verdraaid" door de krant.

Bladna.nl