Zoeken

Dirham versterkt ten opzichte van de Dollar

9 januari 2024 - 09:00 - Economie

©

De Marokkaanse dirham heeft een sterke periode doorgemaakt ten opzichte van de Amerikaanse dollar, terwijl het stabiel bleef tegenover de euro. Dit blijkt uit gegevens van Bank Al-Maghrib voor de periode van 28 december tot 3 januari. In deze periode steeg de waarde van de dirham met 1,11% tegenover de dollar.

Gedurende deze tijdspanne vonden er geen biedingsoperaties plaats op de valutamarkt, zo meldt Bank Al-Maghrib in zijn wekelijkse bulletin. Op 29 december 2023 bedroegen de officiële reserveactiva van Marokko 358,9 miljard dirham, een lichte stijging van 0,1% op weekbasis en een aanzienlijke jaarlijkse groei van 6,3%, aldus het rapport.

Lees ook: Dirham stijgt tegenover euro

De dagelijkse gemiddelde interventies van Bank Al-Maghrib in deze periode waren 129,6 miljard dirham. Deze bestonden uit 7-daagse voorschotten ter waarde van 60,1 miljard dirham, naast langetermijnrepo’s en gegarandeerde leningen met respectievelijke omvangen van 42,2 miljard dirham en 27,4 miljard dirham.

Op de interbancaire markt lag het dagelijkse gemiddelde handelsvolume op 4,5 miljard dirham, met een gemiddelde interbancaire rente van 3%. Op de aandelenmarkt zag de MASI, de belangrijkste beursindex, een waardering van 1%. Deze wekelijkse ontwikkeling reflecteert vooral de stijgingen in de sectoren ’mijnbouw’ (10,9%), ’vastgoedbeleggingsmaatschappijen’ (2,3%) en ’banken’ (0,5%).

Lees ook: Marokko: recordaantal bankkaart-transacties, Marokkaanse diaspora op kop

Daarentegen registreerden de sectoren ’olie en gas’ en ’verzekeringen’ een daling van respectievelijk 2,2% en 0,9%. Het weekvolume op de aandelenmarkt daalde van 12,7 miljard dirham naar 1,7 miljard dirham.

Bladna.nl