Zoeken

Opkomst autosector en fosfaatcrisis: de twee gezichten van de Marokkaanse economie

3 december 2023 - 14:00 - Economie

©

De Marokkaanse auto-industrie heeft een aanzienlijke groei doorgemaakt in haar export, met een record van bijna 116,38 miljard dirham tot eind oktober 2023, volgens de laatste gegevens van het Wisselkantoor.

Deze toename van 30,5% ten opzichte van het voorgaande jaar is voornamelijk te danken aan de stijging van de verkopen in drie kernsegmenten: constructie, bekabeling, en interieur van voertuigen en stoelen. Deze groei van 10,87 miljard dirham voor constructie, 9,64 miljard dirham voor bekabeling, en 1,91 miljard dirham voor voertuiginterieurs, benadrukt de dynamiek in de sector.

Lees ook: Commerciële zone Fnideq: een onverwacht succes

Naast de automobielindustrie kende ook de elektronica- en elektriciteitssector een aanzienlijke toename van 28,4%, met verkopen die 19,33 miljard dirham bereikten. De textiel- en ledersector groeide eveneens, met een toename van 5,5% dankzij de verkoop van confectiekleding en breiwaren. Deze positieve ontwikkelingen worden echter getemperd door een lichte daling in de landbouw- en voedingsmiddelenindustrie, evenals in andere mijnbouwextracties. De luchtvaartsector blijft stabiel.

Lees ook: Privé-investeringen in Marokko: Wereldbank waarschuwt

Desondanks deze positieve ontwikkelingen in verschillende sectoren, hebben de exporten van fosfaten en afgeleide producten een zorgwekkende daling doorgemaakt. De export daalde van 101,79 miljard dirham naar 57,62 miljard dirham eind oktober 2023. Deze afname is met name opvallend in de verkoop van natuurlijke en chemische meststoffen, fosforzuur en fosfaten, met respectievelijke dalingen van 41,1%, 46,4% en 51,8%.

Bladna.nl