Zoeken

Groenten plots veel goedkoper in Marokko

16 januari 2024 - 14:30 - Economie

©

In Marokko zijn de prijzen van veel geconsumeerde groenten zoals tomaten, aardappelen en uien deze week aanzienlijk gedaald op de souks en wekelijkse markten. Een opvallende trend, die verschillende oorzaken heeft.

De prijs van tomaten daalde bijvoorbeeld van 15 naar 6 dirham per kilo. Ook de prijs van aardappelen nam af, van 10 dirham naar 4 of zelfs 3 dirham per kilo. Deze prijsdalingen zijn opmerkelijk in een tijd waarin inflatie en kosten van levensonderhoud wereldwijd stijgen.

Lees ook: Inflatie in Al Hoceima stijgt ondanks daling voedselprijzen

Volgens lokale boeren is deze forse prijsdaling het gevolg van het stopzetten van de groente-export naar Mauritanië. Dit besluit volgde op de verhoging van invoerrechten en belastingen door de Mauritaanse autoriteiten, als reactie op de beslissing van Marokkaanse exporteurs om de exportvolumes te verminderen. Dit werd gedaan om de inflatie in te dammen en de koopkracht van Marokkaanse consumenten te ondersteunen.

Lees ook: Ramadan 2024: stijgende prijzen baren Marokkanen zorgen

Naast de prijsdaling is er ook een opvallende toename van de beschikbaarheid van kwaliteitsgroenten in voldoende hoeveelheden in alle Marokkaanse steden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team