Zoeken

Marokko: expert adviseert strenge lockdown van twee weken

21 augustus 2021 - 11:20 - Wereld

©

Chakib Hossini Laraqui, arts en voormalig medisch adviseur van de wereldgezondheidsorganisatie, heeft zijn bezorgdheid over de coronauitbraak in Marokko niet onder stoelen of banken gestoken. Volgens hem is een strikte lockdown van twee weken noodzakelijk.

Hoewel de gezondheidsbeperkingen zijn aangescherpt en de vaccinatie wordt opgevoerd, zullen de huidige maatregelen volgens Laraqui niet volstaan om de opflakkering van de epidemie in het land een halt toe te roepen. In antwoord op vragen van Hespress stak de specialist van de Franse Nationale Academie voor Geneeskunde, zijn bezorgdheid niet onder stoelen of banken. "Het is nodig! Ik denk dat we een lockdown nodig hebben van minstens vijftien dagen! Het is tijd om het virus een beetje af te remmen, anders gaan de besmettingen zeker nog omhoog".

Lees ook: "Delta-variant is in opmars in Marokko”

Als verklaring voor de piek in de cijfers en voor de steeds toenemende druk op de ziekenhuizen, wijst hij naar de lakse houding en de onverantwoordelijkheid van een deel van de bevolking. "Oprecht, er zijn verschillende redenen voor. In de eerste plaats is er zeker sprake van een afname van het draagvlak bij de bevolking, dat werd versterkt door de Eid- en zomervakantie. De mensen dragen geen mondmasker meer of dragen het verkeerd. Je lijkt een excentriekeling als je dat wel doet. We moeten strenger zijn in het handhaven van maatregelen. Onze markten, stranden, moskeeën... brengen ons onverbiddelijk terug naar de achteloosheid en het gebrek aan waakzaamheid ten aanzien van deze epidemie. Het is zeker dat we het hebben opgegeven. Het is juist op plaatsen van samenkomst dat het bewustzijn het sterkst moet zijn", zei hij.

Lees ook: Marokko: politie gaat niet naleving barrièregebaren strenger straffen

Volgens de specialist zijn er geen andere opties. Als het doel is om een terugval te voorkomen, dan is er geen ander alternatief dan een lockdown. Hij vreest dat er donkere dagen zullen aanbreken, vooral met de verkiezingen in het vooruitzicht. "Over veertien dagen gaan er in september gedurende drie weken verkiezingen door, wat gaan we dan doen met de andere seizoensgebonden virussen die zullen komen? De griepvirussen A, B, C, D, tieren ook welig in een herfst-winter epidemie en hebben vrijwel dezelfde symptomen als corona. Er zullen ook andere respiratoire virussen zijn. Wat zal er dan gedaan worden? Elke patiënt is een speciale patiënt en we kunnen mensen niet collectief behandelen. Moeten we al die zieke mensen vragen om een PCR test uit te voeren? Dit is niet mogelijk! Wij moeten de artsen alternatieven bieden met speekseltests in de spreekkamer van de arts om dit uit te zoeken en te behandelen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team