Zoeken

Ramadan en corona in de Arabische wereld

15 april 2021 - 19:40 - Wereld

©

Moslims wereldwijd zijn begonnen met de tweede Ramadan in corona tijden. In sommige landen zijn de voorzorgsmaatregelen tijdens de vastenperiode nog strenger geworden en andere landen hebben de maatregelen juist versoepeld.

De meeste landen zijn op 13 april 2021 begonnen met de vastenmaand Ramadan. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat op 13 mei Eid ul-Fitr wordt gevierd. Ook dit jaar zal de vastenmaand anders worden beleefd door de moslims wereldwijd. De Ramadan zal voornamelijk gevierd worden met het gezin. In veel landen zijn restaurants gesloten, iftars met familie zijn niet toegestaan en er zullen in de avonden geen festivals worden gehouden. Libanon, Tunesië en Marokko hebben de maatregelen vanwege de Ramadan nog meer aangescherpt.

De Marokkaanse regering heeft een avondklok van 20.00 tot 06.00 uur ingevoerd. Alleen in noodgevallen mogen burgers de straat op. Ook zal er dit jaar geen Tarawih worden gebeden in de moskeeën.

In Tunesië mogen de burgers nog tot 22.00 uur naar buiten. Ook Libanon heeft een avondklok ingevoerd. Daar moeten de mensen voor 19.00 uur weer thuis zijn. Dit jaar zullen er geen speciale iftar tenten mogen worden opgezet. De dagelijkse gebeden gaan nog wel door, maar moskeeën mogen maar 30% van hun capaciteit binnenlaten. Men dient zich dan vooraf hiervoor aan te melden.

In de Arabische Verenigde Emiraten is het niet veel anders. Ook daar zijn strenge voorzorgsmaatregelen vanwege de Ramadan ingevoerd. De regering daar adviseert burgers in een tweet om avondbezoeken te vermijden en familiebijeenkomsten te verminderen. Ook het uitwisselen van maaltijden wordt afgeraden. In Egypte kunnen moslims de gebeden in de moskee of via televisie volgen. Daar mogen geen grote bijeenkomsten en lezingen worden gehouden.

Saudi-Arabië heeft de iftar en suhoor maaltijden in moskeeën verboden. In de Grote Moskee van Mekka mogen alleen mensen die gevaccineerd zijn de Umrah doen of bidden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team