Zoeken

"Delta-variant is in opmars in Marokko”

16 juli 2021 - 18:40 - Marokko

©

Een lid van het nationaal wetenschappelijk en technisch comité, zegt dat "er op dit moment in Marokko een uitbraak is van de Deltavariant". Hij schrijft de huidige toename van het aantal besmettingsgevallen toe aan de "snellere verspreiding" van deze variant.

"De hoge besmettingsgraad is niet ongewoon, gezien de binnenkomst van nieuwe mutaties van het virus in Marokko en met name de Deltavariant. [...] Op basis van de epidemiologische situatie in Marokko kan gezegd worden dat de oorzaken voor 40% te maken hebben met laksheid bij de naleving van de coronamaatregelen. De andere 60% komt door de snellere verspreiding van de Deltavariant," verklaart een lid van het nationaal wetenschappelijk en technisch comité dat belast is met het toezicht op de Covid-19 pandemie aan TelQuel.

Lees ook: Deltavariant: versoepeling stort Marokko in gezondheidscrisis

De specialist kaart ook een probleem aan waarmee laboratoria worden geconfronteerd die werken aan de opsporing van het virus, namelijk het gebrek aan de nodige middelen om de verspreiding van varianten te bestuderen. "Onze laboratoria kunnen niet meer dan 5 genomen opsporen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Britse of Chinese laboratoria, die in één analyseproces 3000 tot 5000 genomen kunnen opsporen," zegt hij. Hij is er van overtuigd dat er momenteel een uitbraak is van de Deltavariant in Marokko.

Volgens het lid van het comité, "is er een verschil in symptomen tussen de oorspronkelijke stam en de Deltavariant". "Het eerste veroorzaakt geen loopneus en wordt gekenmerkt door een droge hoest, van het tweede krijg je symptomen die lijken op die van een seizoensgriep. Mensen, met name gevaccineerden, merken helemaal niet dat ze besmet zijn en worden na drie of vier dagen beter. Maar inmiddels hebben ze het virus wel doorgegeven," legt hij uit.

Bladna.nl