Zoeken

Onderzoekers voorspellen einde coronapandemie in mei 2022

6 januari 2022 - 10:20 - Wereld

©

De gezondheidscrisis zou in het jaar 2022 tot een einde kunnen komen. Wetenschappers zijn optimistisch en denken dat de huidige besmettingsgolf de laatste zou kunnen zijn, maar voorzichtigheid blijft geboden.

Volgens verschillende wetenschappers zou de Covid-19 pandemie in het nieuwe jaar tot het verleden kunnen behoren. "Nu we het derde jaar van deze pandemie ingaan, heb ik er alle vertrouwen in, dat dit het jaar zal zijn waarin er een einde aan komt," zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Lees ook: Intensive care in Casablanca overbelast door omikron

Volgens de Franse professor Alain Fischer is de nieuwe omikronvariant van het coronavirus minder ziekmakend dan zijn voorgangers. "Omikron is zeker besmettelijker, maar het is minder agressief... misschien zijn we getuige van het begin van een evolutie naar een meer banaal virus, zoals er nog andere zijn," legt hij uit. In dezelfde geest zegt de Franse epidemioloog Arnaut Fontanet dat Sars-Cov-2 uiteindelijk wordt zoals de "andere seizoensgebonden coronavirussen, die ons elke winter verkoudheid en keelpijn bezorgen".

"Dit jaar zullen we de laatste of voorlaatste golf van de pandemie meemaken, maar zeker niet van het virus zelf... We moeten ermee leren leven," zegt Tayeb Hamdi, een onderzoeker in gezondheidsbeleid en -systemen. Said Moutawakil is het daar ook mee eens en zegt dat de omikronvariant "een godsgeschenk voor de wereld is, omdat het virus erdoor is verzwakt, wat tot zijn einde zal leiden".

Lees ook: Omikron: epidemiologische situatie in Marokko blijft zorgwekkend

De internationale wetenschappelijke gemeenschap is het erover eens dat de pandemie in mei 2022 afgelopen zal zijn. In de tussentijd dringen de onderzoekers er bij de burgers op aan om de barrière-maatregelen te blijven volgen en zich te laten vaccineren. Een collectieve immuniteit van meer dan 70% van de wereldbevolking zal de ernst van het virus helpen verminderen, benadrukt Hamdi. Hij voegt eraan toe dat dit doel alleen bereikt kan worden door meer vaccins te produceren en ze billijker te verdelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team