Zoeken

Marokko kampt met ergste droogte in 30 jaar

8 augustus 2022 - 20:20 - Marokko

©

Marokko kent momenteel een hetere en drogere zomer dan normaal, met een reeks hittegolven die in verschillende provincies tot bosbranden hebben geleid. Dit is de ergste droogte die het koninkrijk in de laatste drie decennia heeft getroffen. Waterreserves hebben slechts 28% van hun capaciteit bereikt.

Als reactie op de opeenvolgende hittegolven die het drinkwatertekort, moest de regering en de gemeenten de toevoer van drinkwater aan banden leggen. Het gebruik van drinkwater voor tuinieren, het wassen van voertuigen en het schoonmaken van straten is verboden. "We worden geconfronteerd met een situatie van waterstress, het opgeslagen water is niet voldoende, we moeten zorg hebben voor de middelen die we hebben," vertelde Moulay Ahmed Afilal, locoburgemeester van Casablanca, aan EFE.

Lees ook: Wereldbank waarschuwt voor waterstress en droogte in Marokko

Casablanca wil met deze maatregel "de burgers sensibiliseren om verstandig met water om te gaan" totdat alternatieve oplossingen zijn gevonden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het gebruik van waterhoudende grondlagen en de installatie van vijf zuiveringsinstallaties en een ontziltingsinstallatie, voegde Afilal eraan toe. Net als Casablanca hebben ook de gemeenten Berrechid, Settat of Oujda de distributie van drinkwater beperkt.

Regeringswoordvoerder Mustafa Baitas sprak onlangs over andere dringende maatregelen, zoals het voorzien van de belangrijkste steden met drinkwater uit afgelegen reservoirs en het boren naar nieuwe putten, om "elke onderbreking of verstoring van de drinkwatervoorziening" in het koninkrijk te vermijden.

Lees ook: Marokkaanse steden beginnen water te rantsoeneren

"Het kabinet had deze maatregelen al veel eerder moeten nemen .... Vijftig steden worden bedreigd door dorst," bekritiseert Mohamed Benabou, expert op het gebied van klimaat en duurzame ontwikkeling. De waterreserves bedragen 28,2 procent. Vorig jaar was dat nog 46 procent. Dit is het laagste niveau in vier decennia, zo klaagt hij. Salima Belmkeddem, voorzitster van de NGO Maroc Environnement 2050, roept de regering op het watergebruik in de landbouw te rationaliseren en kleine boeren voor te lichten. "We hebben een beleid nodig dat inspeelt op de huidige ecologische noodsituatie", adviseerde zij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team