Zoeken

Gaat Marokko water rantsoeneren?

1 oktober 2022 - 10:00 - Marokko

©

Ondanks talrijke voorzorgsmaatregelen van de regering zal Marokko niet kunnen ontsnappen aan een acuut watertekort. Door de droogte ligt de beschikbaarheid van water ver onder de globale limiet.

Op 28 september bedroeg de watervoorraad 24,6%. De Marokkaanse autoriteiten hebben een aantal maatregelen moeten nemen om de verspilling van het "resterende" drinkwater tegen te gaan. Sommige dammen, zoals de Mohammed V-dam op de Moulouya-rivier, zijn nu voor 0,4% gevuld, tegenover 25,4% vorig jaar, meldt Hespress.

Lees ook: Marokkaanse steden beginnen water te rantsoeneren

Ook de Al-Massira dam staat maar op 2,8%, hoewel de vullingsgraad in 2021 tot 9,8% steeg. De Abdelmoumen-dam staat op 1,7%, tegenover 9,4% in 2021. Andere dammen staan onder de 10%, enkele staan helemaal droog, zoals de grootste dam in de provincie Assa-Zag, Touizgui Remz, die in voorgaande jaren in december nochtans voor meer dan 70% gevuld was.

Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ziet de situatie van het grondwater en de ondergrondse bronnen er niet rooskleurig uit. Naast de reeds genomen maatregelen kan Marokko gedwongen worden verdere maatregelen te nemen. Volgens minister Nizar Baraka bestaat het risico dat de watervoorziening op bepaalde momenten wordt onderbroken, vooral in de grote steden.

Lees ook: Marokko: maatregelen tegen waterschaarste

Tijdens de zomervakantie had het ministerie van Binnenlandse Zaken al opgeroepen om de toevoer en de besproeiing van groene zones en golfterreinen en het afspoelen van straten en openbare plaatsen met drinkwater te beperken. Ook het illegaal onttrekken van water aan putten, bronnen, waterlopen en waterkanalen is verboden.

Bladna.nl