Zoeken

Watermeloen vs droogte: Marokko’s dilemma

1 augustus 2023 - 11:00 - Marokko

©

Moet de productie van watermeloen, die een grote hoeveelheid water nodig heeft en de bodem uitput, doorgaan terwijl Marokko de ergste droogte in vier decennia ervaart? De vraag verdeelt producenten, exporteurs en milieuactivisten en baart parlementsleden zorgen.

De export van Marokkaanse watermeloenen naar Europa is dit jaar met 44.000 ton gestegen, een verontrustend cijfer volgens de parlementaire groep van de PJD-partij, die de regering heeft gevraagd om maatregelen te nemen om de teelt van watermeloenen te verbieden en de export ervan te beperken.

Lees ook: Watermeloenproductie problematisch in Marokko

De Nationale Arbeidsunie in Marokko heeft de regering eveneens opgeroepen tot een herziening van het landbouwbeleid, met name met betrekking tot watermeloenen en avocado’s die veel water verbruiken en bestemd zijn voor export. De vakbond roept ook op tot meer wetenschappelijk onderzoek om een optimale waterbeheer te bereiken.

Lees ook: Marokkaanse watermeloen domineert Europese markt

De Marokkaanse regering heeft maatregelen genomen om het watergebruik in kritieke gebieden te rationaliseren. Zo werd met name besloten om de teelt van watermeloenen in gebieden die kampen met een ernstig tekort aan water, te verbieden. Een beslissing die wordt bekritiseerd door professionals in de sector, die vragen om begeleiding bij het implementeren van druppelirrigatiesystemen die milieuvriendelijker zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team