Zoeken

Marokko neemt Dubai als model

13 juni 2024 - 21:20 - Marokko

©

Marokko wil zijn hotelcapaciteit fors uitbreiden in aanloop naar het WK 2030, dat het samen met Spanje en Portugal organiseert. Daarvoor wil het koninkrijk de expertise van Dubai inzetten.

Marokko investeert de komende jaren 50 miljard dollar in de ontwikkeling van transportinfrastructuur en toerisme. In 2030, wanneer het land het WK voetbal co-organiseert, verwacht men 26 miljoen toeristen te verwelkomen. Om hen te huisvesten, wil Marokko 1,5 miljoen nieuwe hotelkamers bouwen.

Lees ook: Marokko moet voor toerisme naar Dubai kijken

Voor de realisatie van deze ambitieuze plannen wil Marokko graag leren van Dubai, dat een wereldleider is op het gebied van toerisme. "Dubai is een schitterend voorbeeld en is uitgegroeid tot een hub voor startups, de digitale economie en de technologie-industrie. We willen graag bekijken hoe we in Marokko een soortgelijk ecosysteem kunnen opbouwen," aldus Anas Guennoun, vicepresident van het Marokkaanse ondernemersverbond CGEM en voorzitter van de VAE-Marokko zakenraad. "We verwachten dat er in de aanloop naar het WK veel Emirati bedrijven in Marokko actief zullen zijn. Het doel is om bedrijven aan te trekken met expertise op het gebied van infrastructuur en evenementen."

Guennoun benadrukt de nauwe banden tussen Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten. Hij wijst erop dat de VAE "met meer dan 30 miljard dollar de grootste Arabische investeerder in Marokko is - een bedrag dat naar verwachting zal verdubbelen na de belangrijke overeenkomsten die eind 2023 zijn ondertekend."

Sommige experts uiten echter hun twijfels over de haalbaarheid van de plannen om 1,5 miljoen nieuwe hotelkamers te bouwen tegen 2030. "De huidige hotelcapaciteit in Marokko bedraagt 280.000 tot 290.000 bedden," zegt toerisme-expert Zoubir Bouhoute. "Dus als we zeggen 290.000 bedden, dan komt dat neer op 145.000 kamers. Met 145.000 kamers zijn we nog lang niet in de buurt van de 1,5 miljoen kamers die we willen bereiken."

Lees ook: Marokko en Dubai gaan samenwerken

De expert pleit er in plaats daarvan voor om te focussen op het verbeteren van de luchtvaartverbindingen en het verhogen van de bezettingsgraad van bestaande hotels. "In alle gevallen wil Marokko de investeringen aanjagen," zegt hij. "De prioriteit ligt nu bij de luchtvaart. Dankzij de luchtvaart zien we een sterke toename van het aantal toeristen. Als we 500.000 bedden bereiken tegen 2030, is dat al goed. Want het belangrijkste is ook de bezettingsgraad van de kamers. Eind 2019 was de bezettingsgraad 48%. En als we de activiteit verhogen, verhogen we de bezettingsgraad, verhogen we het aantal buitenlandse bezoekers, met name uit markten als India, China, Brazilië, Noord-Amerika, naast de traditionele markten. We hebben mooie vooruitzichten en veel kansen om te grijpen..."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team