Zoeken

WK 2030: Marokko op weg naar economische boom?

23 maart 2024 - 12:00 - Economie

©

De organisatie van het Wereldkampioenschap voetbal 2030, samen met Spanje en Portugal, kan de Marokkaanse economie een flinke boost geven. Dat voorspelt een rapport van een gespecialiseerde financiële analist op de Marokkaanse beurs.

Volgens het rapport kan de Marokkaanse economie zo’n 1,2 miljard dollar extra verdienen door de co-organisatie van het WK. Als de Marokkaanse stadions een derde van de 104 wedstrijden hosten, zou dat 37,5 miljoen dollar per wedstrijd opleveren. In totaal zou dat neerkomen op een extra economische impuls van 850 miljoen tot 1,2 miljard dollar.

Lees ook: Marokko investeert miljard in spoorwegen voor WK 2030

Het WK 2030 is uniek, omdat het voor het eerst op drie continenten plaatsvindt: Afrika, Europa en Zuid-Amerika. 104 wedstrijden worden verdeeld over Spanje, Portugal en Marokko, met 3 extra wedstrijden in Argentinië, Uruguay en Paraguay. Marokko droomt van de organisatie van de finale. "We hopen op een buitengewone finale die het hele continent en de jonge generaties eert in een buitengewoon en wonderbaarlijk stadion in Casablanca", zei Faouzi Lekjaa, voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond, in oktober op Radio Mars.

Lees ook: Marokko wil HSL naar Marrakech vóór WK-2030 af hebben

Ondertussen is Marokko al druk bezig met de bouw van een nieuw groot stadion in Casablanca, in de provincie Benslimane. Het stadion, met een capaciteit van 115.000 zitplaatsen, zal in de gemeente Mansouria, 38 km ten noorden van Casablanca, worden gebouwd. In tegenstelling tot Portugal, dat geen stadion heeft met een capaciteit van 80.000 toeschouwers en niet van plan is om te investeren in de uitbreiding van stadions, hoopt Spanje de finale van het WK 2030 te organiseren. Wie wint, Madrid of Rabat?

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team