Zoeken

Marokko-Algerije: wapenwedloop gaat door

9 november 2022 - 21:00 - Marokko

©

Marokko en Algerije zetten hun wapenwedloop gewoon verder. Algerije voorziet een militaire begroting van 22,7 miljard dollar voor 2023, een toename van 130% ten opzichte van 2022, daar waar Marokko maar 5,2 miljard dollar plant, een toename van 3,6%.

Marokko wil in zijn ontwerpbegroting voor 2023 een bedrag van 5,2 miljard dollar uittrekken voor het ministerie van Defensie, een stijging van 3,6% ten opzichte van het lopende jaar. Dit maakt de afdeling tot de tweede grootste ontvanger van de totale begroting van het koninkrijk in 2023. Op de eerste plaats komt het ministerie van Onderwijs, Kleuteronderwijs en Sport.

Lees ook: Marokko wil sterkste militaire macht in Noord-Afrika worden

Deze toename van de militaire begroting verschilt evenwel sterk van de mededeling van zijn voornaamste concurrent, Algerije, dat zijn militaire begroting met 130% zal verhogen en 22,7 miljard dollar voor 2023 voorziet, meldt Info Defensa. Het militair budget van Algerije voor het komende jaar is meer dan vier keer zo groot als dat van Marokko, dat zijn militaire begroting al in 2020 met 30% heeft verhoogd om Algerije te kunnen evenaren.

Toch is de begroting van het Marokkaanse ministerie van Defensie voor 2023, die is opgenomen in de totale begroting die aan het Parlement is gepresenteerd, iets meer dan 11 miljard dollar. Hier wordt rekening gehouden met de aanschaf en reparatie van militair materieel en omvat het ook middelen van het voorgaande jaar als niet-militaire overschotten.

Lees ook: Marokko moderniseert leger met drones

Marokko heeft in 2021 4,18% van zijn bruto binnenlands product (BBP) aan militaire investeringen besteed. Het is daarmee één van de weinige landen die een dergelijk groot deel van zijn economische productie aan militaire uitgaven besteedt. De voorbije tien jaar heeft Algerije zijn militaire uitgaven traditioneel verhoogd tot meer dan 4% van het BBP. Maar volgens het Stockholm Institute for Peace Research (SIPRI) bereikten deze uitgaven vorig jaar 5,6% van het BBP.

Bladna.nl