Zoeken

Marokko wil groene waterstof exporteren naar EU

8 februari 2023 - 14:00 - Economie

©

Marokko wil meer groene waterstof produceren om zijn energietransitie voort te zetten en om op termijn een belangrijke exporteur van deze brandstof naar de Europese Unie te worden.

Marokko, de Afrikaans kampioen in hernieuwbare energie, wil één van de belangrijkste exporteurs worden van groene waterstof naar Europa, schrijft de krant Le Soir. Volgens de in 2021 gepubliceerde routekaart wil het koninkrijk tegen 2030 meer dan 8 miljard euro investeren en tegen 2050 ongeveer 68 miljard euro, om de nodige infrastructuur op te zetten. "Het concurrentievoordeel van Marokko in hernieuwbare energieën, die tot de meest overvloedige en goedkoopste ter wereld behoren, zal resulteren in de ontwikkeling van een sector voor groene waterstof", verklaarde premier Aziz Akhannouch op 18 januari op het Davos Forum in Zwitserland.

Lees ook: Waterstof: Marokko krijgt grootste elektrolyserfabriek van Afrika

Eind 2021 beschikte Marokko over zo’n 4050 megawatt aan hernieuwbare energie, of 37,7% van zijn energiemix. Het koninkrijk streeft naar 52% in 2030. "Wij hebben meer dan tien jaar ervaring met hernieuwbare energie en dat gaat niet alleen om het plaatsen van windturbines of zonnepanelen, maar ook om de grond, de regelgeving en het netwerk," verklaart Mohamed Yahya Zniber, voorzitter van de Green H2 Cluster. Hij zegt dat dit zeer "belangrijk is om relatief snel waterstof te kunnen ontwikkelen".

Marokko en de Europese Unie hebben op 18 oktober een "groen partnerschap" ondertekend en daarmee is een ongekende samenwerking op energiegebied van start gegaan. Op 21 oktober kondigde Duitsland aan dat het 38 miljoen euro steun verleent aan Marokko voor de bouw van de eerste groene waterstoffabriek in Afrika. Marokko is van plan om tegen 2050 tot 4% van de mondiale vraag op te vangen. Momenteel wordt het koninkrijk nog steeds geconfronteerd met verschillende beperkingen, waaronder de grote invoer van fossiele brandstoffen, die goed is voor meer dan 75% van zijn energieverbruik. "We beschikken binnenkort ook over de mogelijkheid om groene ammoniak of methanol te produceren, waartoe we tot nu toe geen toegang hadden", zegt Mohamed Yahya Zniber.

Sinds 2021 werkt de Marokkaanse OCP-groep aan een proefinstallatie voor de productie van groene ammoniak op zijn site van Jorf Lasfar, nabij Safi. Maar de productiekosten van groene waterstof zijn nu nog steeds te hoog. Dat belet investeerders niet om interesse te hebben voor de veelbelovende sector in Marokko. Het Belgische John Cockrill kondigde op 5 januari zijn voornemen aan om in samenwerking met een Marokkaans bedrijf een fabriek voor alkalische elektrolyten te bouwen. Moundir Zniber, voorzitter van Gaia Energy, ondertekende in november ook een overeenkomst met het Israëlische H2Pro voor de productie van electrolysers met grote capaciteit in Marokko.

Lees ook: Marokko wordt wereldmarktleider voor hernieuwbare energie

De productie van groene waterstof zal de waterstress in Marokko, dat de ergste droogteperiode in 30 jaar doormaakt, waarschijnlijk verder versterken. Om dit probleem aan te pakken is Marokko van plan tegen 2030 een twintigtal installaties voor de ontzilting van zeewater te bouwen. Daarvan zijn er al 9 operationeel, maar ze zorgen samen voor slechts 3% van het nationale productievolume. Voor het transport is er ook nog het herstel van de haveninfrastructuur nodig en zelfs de heropening van de gasleiding Maghreb-Europa.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team