Zoeken

Marokko: Binnenlandse Zaken reageert op controverse rond gezondheidspas

28 juli 2021 - 10:00 - Marokko

©

De Koninklijke Gendarmerie heeft een tientallen mensen beboet die met hun vaccinatiepaspoort op reis waren. Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken reageert op de controverse die daarrond is ontstaan.

Bij de controleposten van de Koninklijke Gendarmerie krijgen burgers soms een boete van 300 dirhams, ondanks de voorlegging van hun vaccinatiepas. Mensenrechtenactivisten hebben dit aan kaak gesteld op sociale medianetwerken. Als reactie hierop verklaarde een ambtenaar dat "de circulaire van het ministerie van Binnenlandse Zaken zeer duidelijk is met betrekking tot deze situatie".

Lees ook: Marokko: verplaatsingen tussen steden ’s nachts verboden ondanks vaccinpas

In de circulaire, die op 5 juli aan de wali’s, de gouverneurs en alle veiligheidsdiensten in het koninkrijk is toegezonden, wordt aangegeven dat "personen met een vaccinatiepas vrij en zonder beperkingen op het gehele nationale grondgebied kunnen reizen". De vaccinatiepas is het bewijs dat de houder de twee doses vaccin heeft gekregen.

"De vaccinatiepas is voorzien van een QR-code waarmee het bewijs gescand en geauthenticeerd kan worden via een daartoe bestemde applicatie. De pas kan worden gedownload in een afdrukbaar formaat, of voorgelegd worden op een smartphone in elektronisch formaat," aldus het ministerie.

Het document kan ook in papieren vorm aangevraagd worden bij de lokale autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het vaccinatiecentrum van de betrokkene. De vaccinatiepas geeft echter geen toestemming om te reizen tijdens de avondklok, d.w.z. tussen 23.00 en 4.30 uur, of men gevaccineerd is of niet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team