Zoeken

Premier Marokko haalt uit naar ministerie Binnenlandse Zaken

29 juli 2021 - 17:00 - Marokko

©

De verwijdering van verschillende leden van de Partij van Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) uit de kieslijsten, heeft de woede gewekt van regeringsleider Saaddedine El Othmani, die ook secretaris-generaal is van de islamistische partij. Hij hekelt een "politiek bedrog" en een "politieke wreedheid", georkestreerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma van de PJD voor de komende verkiezingen op 26 juli, protesteerde El Othmani tegen het besluit van het ministerie van Binnenlandse Zaken om verschillende leden van zijn partij van de kieslijsten te schrappen, gebaseerd op gerechtelijke uitspraken. Deze procedure is een onderdeel van de update van het ministerie in aanloop naar de verkiezingen, meldt Al Ahdath Al Maghribia.

Lees ook: Marokko: bedrag subsidie aan politieke partijen bekend

"Verschillende militanten van onze partij zijn van de ene dag op de andere van de kieslijsten geschrapt. Zij werden niet op de hoogte gebracht en de geldende wetgevingsprocedure is niet in acht genomen", aldus El Othmani. Onder hen bevinden zich ook de voorzitter van de regio Rabat-Salé-Kenitra en de voorzitter van de onderwijscommissie in het Huis van Afgevaardigden.

Volgens het departement van Abdelouafi Laftit heeft dit besluit te maken met de adreswijziging van de betrokken personen. Deze hebben de vereiste administratieve procedures niet binnen de gestelde termijn afgerond. Maar deze rechtvaardiging is verre van overtuigend voor de regeringsleider. "De aanpak verbaast ons," zegt Saaddedine El Othmani. "Wij zijn verbaasd over deze aanpak en wij weigeren de manier waarop het is toegepast te aanvaarden." De premier is van mening dat deze aanpak vooral gericht is tegen zijn partij, de PJD.

Bladna.nl