Zoeken

Spanje wil net als Marokko Israëlische ’PULS’ raketwerper

21 juli 2023 - 13:03 - Wereld

©

Het Spaanse ministerie van Defensie wil aan het Israëlische bedrijf Elbit Systems vragen om de technologie over te dragen voor de productie van de PULS (Precise and Universal Launching Systems) raketwerper, die reeds is aangeschaft door de Marokkaanse Koninklijke Strijdkrachten.

De Spaanse bedrijven Escribano en Expal hebben een overeenkomst gesloten met het Israëlische Elbit voor de overdracht van technologie voor de productie van de PULS in Spanje, als onderdeel van het Silam-programma, bevestigen militaire bronnen aan La Razón. Escribano zal mechanische, hydraulische en elektronische elementen van de werper leveren, terwijl Expal de ontwikkeling van de raketten zal verzorgen. Andere bedrijven zoals GMV zullen deelnemen aan dit project.

Lees ook: Marokko koopt krachtigste antiraketsysteem ter wereld

Een video die in mei werd uitgezonden toont hoe het Marokkaanse leger deze raketwerper inzet tijdens een oefening, met drie werpers, een munitievoertuig en een mobiele commandopost, gemonteerd op 6×6 vrachtwagens van het Tsjechische bedrijf Tatra. De Israëlische PULS, een grote rivaal van het Amerikaanse HIMARS-defensiesysteem, is reeds aangeschaft door andere landen zoals Nederland en Roemenië.

Lees ook: Marokko koopt krachtigste antiraketsysteem ter wereld

De PULS is een moderne raketwerper, met optimale precisie en reactiesnelheid. Hij heeft een bereik van maximaal 300 km en kan een verscheidenheid aan munitie afvuren vanuit dezelfde positie. Het systeem is steeds meer in trek bij "strijdkrachten die hun efficiëntie willen verhogen", aldus Yehuda (Udi) Vered, algemeen directeur van Elbit System Land.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team