Zoeken

Herstel zeeverbinding Marokko-Spanje in zicht

25 augustus 2021 - 10:40 - Marokko

©

Karima Benyaich, ambassadeur van Marokko in Spanje, zal in de komende dagen naar haar post in Madrid terugkeren. Daar wachten verschillende kwesties op haar tussenkomst, waaronder het herstel van de maritieme lijnen tussen Marokko en Spanje.

Rabat en Madrid gaan terug samenwerken nu Koning Mohammed VI heeft aangekondigd dat Marokko "een ongekende fase" in de betrekkingen met Spanje wil inluiden, gebaseerd op "vertrouwen, transparantie, wederzijds respect en eerbiediging van verbintenissen". Karima Benyaich, ambassadeur van Marokko in Spanje, werd een paar maanden geleden voor overleg teruggeroepen, maar zal binnenkort terugkeren naar haar post in Madrid.

Lees ook: Marokko bereid om betrekkingen met Spanje te hervatten

Zodra zij terug in Spanje is, zal Benyaich beginnen met de voorbereiding van de volgende topontmoeting tussen de twee landen. Die bijeenkomst stond in december jongstleden gepland, maar is verschillende malen uitgesteld, meldt El País. Ook de kwestie van het opnieuw in gang brengen van scheepvaartlijnen wordt bestudeerd.

De wens van Marokko om "een nieuwe fase" in de betrekkingen met zijn buurland in te luiden werd in Madrid toegejuicht. "Ik geloof dat uit elke crisis een kans komt. En ik geloof dat de toespraak van Zijne Majesteit de Koning een grote kans is om de betrekkingen tussen de twee landen en de pijlers waarop zij zijn gebaseerd opnieuw te definiëren", benadrukte Pedro Sánchez, voorzitter van de Spaanse regering, tijdens een persconferentie.

Lees ook: Spanje bereid te praten over Sahara, Melilla en Sebta

Dit optimisme zou echter van voorbijgaande aard kunnen zijn, indien netelige kwesties zoals de sluiting van de grenzen van Sebta en Melilla, de migratie, de handel in landbouw- en andere producten, alsook de herziening van het standpunt van de Spaanse regering over de kwestie van de Marokkaanse Sahara, niet worden opgelost, analyseert Al Ahdath Al Maghribia.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team