Zoeken

Normalisatie Marokko-Israël was "vanzelfsprekend"

25 augustus 2021 - 19:50 - Marokko

©

Joseph Oded, ambassadeur van Israël in Kenia, is van mening dat de normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en de Hebreeuwse staat een "vanzelfsprekende" beslissing is, vanwege de culturele en historische banden die de twee landen verenigen door de sterke Joodse gemeenschap van Marokkaanse afkomst.

"De toenadering zal waarschijnlijk de samenwerking tussen de twee landen versterken in het voordeel van beide volkeren," zei Joseph Oded in een dubbelinterview met de ambassadeur van Marokko in Kenia, El Mokhtar Ghambou, op KTN News. Ook prees hij het leiderschap van Koning Mohammed VI op het gebied van vrede, moderniteit en ontwikkeling. "In Marokko en Israël hebben wij leiders die streven naar vrede, moderniteit en ontwikkeling [...] Wij juichen dit soort leiderschap ten zeerste toe", zei hij.

Lees ook: Nieuwe onthullingen over normalisatie Marokko-Israël

De Israëlische diplomaat reageerde ook op het recente werkbezoek van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid aan Marokko. Volgens hem zullen de protocollen van de overeenkomsten die tijdens dit bezoek ondertekend werden, de bilaterale samenwerking op een hoger niveau tillen en bijdragen aan een toenadering tussen de volkeren van beide landen.

Ook de Marokkaanse ambassadeur in Nairobi kwam terug op het herstel van de betrekkingen tussen Marokko en Israël en de Amerikaanse erkenning van de soevereiniteit van het koninkrijk over de Sahara. "Deze tripartiete context inspireert ons om een stap vooruit te gaan in onze betrekkingen", aldus El Mokhtar Ghambou. Hij voegde eraan toe dat deze veelbelovende tripartiete samenwerking de Keniaanse regering ertoe zou moeten aanzetten haar standpunt inzake de Marokkaanse Sahara te herzien, omdat dit een belangrijk obstakel blijft vormen in de betrekkingen tussen Rabat en Nairobi.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team