Zoeken

Spanje maakt zich geen zorgen over herbewapening Marokko

12 augustus 2021 - 15:40 - Wereld

©

Het Spaanse ministerie van Defensie is niet van plan om haar defensiestrategie voor de autonome steden Sebta en Melilla te wijzigen, ondanks de intentie van Marokko om de in Turkije aangekochte drones naar de militaire basis van Al-Aroui in Nador over te brengen, op slechts 30 kilometer van Melilla.

Spanje lijkt niet bang te zijn voor Marokko dat sinds enkele jaren zijn leger versterkt en moderniseert en de autonome steden Sebta en Melilla opeist. Het land beschouwt haar defensiebeleid als een integraal onderdeel van dat van de Europese Unie en de NAVO.

Lees ook: Merendeel Spanjaarden ziet Marokko als bedreiging voor Sebta en Melilla

In een interview met Europa Press heeft de minister van Defensie, Margarita Robles, opnieuw de soevereiniteit van Spanje over Sebta en Melilla benadrukt en gezegd dat dit "Spaanse grondgebieden zijn net zoals elke andere stad in Spanje". Ze verklaarde ook dat "Marokko ons grootste respect verdient", eraan toevoegend dat Spanje niet van plan is om haar defensiestrategie in Sebta en Melilla te wijzigen in het licht van de Marokkaanse herbewapening, om de eenvoudige reden dat het Spaanse defensiebeleid in overeenstemming is met dat van de Europese Unie en de NAVO.

Robles voegde eraan toe dat "Marokko niet tot de EU of de NAVO behoort", terwijl Spanje wel lid is van beide instellingen en het Spaanse leger dus ook deelneemt aan missies met blauwhelmen van de VN. De minister herinnerde ook aan de korte gedachtewisseling die de Spaanse regeringsleider, Pedro Sánchez, had met de president van de Verenigde Staten, Joe Biden, in de marge van de laatste NAVO-top. Daarbij kondigde hij aan dat Spanje volgend jaar gastland zal zijn voor de volgende top van de organisatie. Volgens haar is dit "een erkenning door alle landen" van de rol die Spanje de afgelopen 40 jaar in het Atlantisch Bondgenootschap heeft gespeeld. "Het is een bewijs dat Spanje op internationaal niveau een serieus en betrouwbaar land is," concludeerde zij.

Lees ook: Door Marokko aangekochte Turkse drones een bedreiging voor Spanje?

Marokko is van plan 22 Turkse gevechtshelikopters ter waarde van 1,3 miljard euro en 12 Turkse drones aan te schaffen om de grenzen van Sebta en Melilla te bewaken. Marokko heeft de afgelopen jaren een ambitieus programma uitgevoerd ter waarde van meer dan 20 miljard dollar om het leger te versterken. Dat staat in het rapport "Marokko, de Straat van Gibraltar en de militaire dreiging voor Spanje", van het Instituut voor Veiligheid en Cultuur.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team