Zoeken

Marokko: wat ondermijnt het beheer van flatgebouwen?

28 november 2021 - 15:00 - Economie

©

De situatie van appartementsgebouwen in Marokkaanse steden zou verontrustend zijn. Gemeenten en steden kampen vaak met niet-betalende en onverantwoorde huurders die het samenleven ernstig kunnen ondermijnen.

Les Inspirations Eco schetst een zwart beeld van een subsector van de vastgoedsector in Marokko. De reden die het onderhoud van gebouwen bemoeilijkt, wordt aan de kaak gesteld: het zijn onbetaalde bijdragen in de gemeenschappelijke kosten voor onderhoud en het gebrek aan verantwoordelijkheid van sommige mede-eigenaren, volgens de krant.

Lees ook: Nederlandse Marokkanen steeds vaker slachtoffer vastgoedzwendel

Bijvoorbeeld gezinnen die op het gelijkvloers of eerste verdieping wonen "die het gevoel hebben niet betrokken te zijn bij het onderhoud van de lift omdat ze hem niet gebruiken". Zo wordt de langetermijnwaarde van het onroerend goed verzwakt omdat het de cashflow van het gebouw beïnvloedt, vertragingen veroorzaakt bij de betaling door leveranciers en dwingt om geplande investeringen uit te stellen”.

Volgens de krant is een dergelijke situatie het gevolg van laksheid in de toepassing van de wet. "Gebrek aan kennis en/of niet-toepassing van de wetgeving op de juiste manier, evenals omslachtige juridische procedures verminderen hun doeltreffendheid", merkt men op, eraan toevoegend dat "een betalingsbevel voor de schuldenaar moeilijk toe te passen is omdat het alleen kan worden uitgevoerd wanneer de mede-eigenaar hiervan per aangetekende post of via een gerechtsdeurwaarder in kennis wordt gesteld”.

Lees ook: Vastgoed Marokko: huren stijgen

Bovendien "is de effectieve tijd die nodig is om de invorderingsprocedure te voltooien zo lang dat sommige slechte betalers denken dat de kosten zullen worden ingetrokken, wat niet het geval is," benadrukt men.

Een andere plaag die de krant aanklaagt, is de persoonlijke onverantwoordelijkheid van mede-eigenaren. "De neiging van sommige bewoners om de gevel te veranderen of de gemeenschappelijke ruimte (parkeren, tuin) te privatiseren is een andere plaag, ongeacht de status van het gebouw en de stad," merkt men op.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team