Zoeken

Aardolie: Marokkaanse ondergrond zit er vol mee!

24 augustus 2021 - 11:20 - Economie

©

Amina Benkhadra, Directeur-generaal van het overheidsbedrijf voor olie en steenkool (ONHYM, heeft de aanwezigheid van olievoorraden in verschillende gebieden voor de kust van Rabat-Salé, Essaouira, Agadir, Tarfaya en Boujdour bevestigd en de onderzoekers opgeroepen hun inspanningen verder te zetten en nieuwe putten te boren. De potentiële voorraden worden door Europa Oil & Gas geraamd op 2 miljard vaten.

De Marokkaanse ondergrond is rijk aan aardolie, maar de exploratie ervan moet worden geïntensiveerd. "Wij zijn overtuigd van het olie- en gaspotentieel van ons land. De geschiedenis staat bol van voorbeelden van landen die veel tijd en moeite nodig hadden om een belangrijke ontdekking te doen", benadrukte de directeur donderdag in een interview met persagentschap MAP. Volgens Benkhadra is er "doorzettingsvermogen" nodig, met name op het gebied van onderzoek, om de vruchten te kunnen plukken van het jarenlang wachten.

Lees ook: Nieuwe olie-exploratie voor de kust van Marokko

Benkhadra vervolgde dat de exploratie van aardolie een lang, zeer kostelijk en riskant proces is, mede omdat wanneer er een ontdekking wordt gedaan, er beoordelingsoperaties en talrijke andere boringen nodig zijn om de aanwezige reserves in te schatten alvorens de ontwikkelingsfase kan worden opgestart.

De directrice van ONHYM schat in dat deze verschillende fasen een aantal jaren in beslag zullen nemen vooraleer de productiefase ingezet kan worden, afhankelijk van de aarde en het type van de afzettingen. Daarnaast zegt ze dat "meer dan 97% van de investeringen van buitenlandse partners komen op hun exploratievergunningen. Verschillende gebieden hebben onshore en offshore potentieel, vooral omdat de offshore bekkens bijna 300.000 km² beslaan en er slechts 42 putten zijn geboord”.

Lees ook: Marokko besteedt 800 miljoen dirham aan olie-exploratie

Zolang er geen belangrijke ontdekking wordt gedaan, zal Marokko als een economisch risicoland voor olie- en gas exploratie worden beschouwd, hetgeen gevolgen heeft voor de investeringen van internationale bedrijven, aldus Benkhadra.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team