Zoeken

Nederlandse Marokkanen steeds vaker slachtoffer vastgoedzwendel

26 november 2021 - 09:40 - Marokkanen in het buitenland

©

In 2021 hebben Marokkanen die in het buitenland wonen 290 klachten ingediend met betrekking tot de ontneming van eigendommen in Marokko, tegenover de 200 klachten die vorig jaar door het ministerie van Binnenlandse Zaken werden geregistreerd. Meer dan 100 daarvan komen van Nederlandse Marokkanen.

Volgens een recent verslag van de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken is het aantal klachten van de Marokkaanse diaspora over de ontneming van eigendommen met 45% toegenomen. De klachten worden ingediend op het niveau van de ambassades en consulaten van het koninkrijk en worden bestudeerd en doorgezonden naar de bevoegde Marokkaanse autoriteiten. Na al het nodige onderzoek te hebben verricht, hebben deze tot taak om de klagers antwoorden te geven.

Lees ook: Marokko: rechtszaak Bab Darna vastgoedschandaal van start

De klachten komen vooral van Marokkaanse onderdanen uit Nederland, België en Frankrijk, aldus Al Oâmk. Zo hebben de Marokkaanse consulaten in Nederland dit jaar al 30 klachten ontvangen uit Rotterdam, 28 uit Amsterdam, 23 uit Den Bosch en 21 uit Utrecht. In Marokko wordt de provincie Nador het vaakst genoemd in deze klachten met 40 gevallen. Het wordt gevolgd door Driouch met 28 klachten en Al Hoceima met 20 klachten.

Lees ook: Wereld-Marokkanen slachtoffer vastgoedfraude in Nador

Volgens het verslag van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft 27,2% van de klachten betrekking op de spoliaties van onroerend goed. Het document vermeldt 44 klachten over geschillen inzake onroerend goed, 38 over ontwikkelings- en bouwdossiers, 18 over collectieve gronden en 6 over het gedrag van bepaalde overheidsfunctionarissen.

Bladna.nl