Zoeken

Hoge brandstofprijzen in Marokko meevaller voor Melilla

19 april 2022 - 11:40 - Economie

©

De aangekondigde heropening van de grens met Marokko zou een meevaller kunnen zijn voor Melilla. De benzinestations zouden meteen al kunnen profiteren van de stijgende brandstofprijzen aan de pomp en de dreigende tekorten in het koninkrijk.

De huidige situatie in Marokko, met name de stijgende brandstofprijzen aan de pomp, zou voordelen kunnen opleveren voor de benzinestations in Melilla, waar veel Marokkanen na de heropening van de grens naar verwachting zullen gaan tanken, zo meld El Faro de Melilla.

Lees ook: Marokko: veiligheidsvoorraad diesel in het rood

In Spanje is er een neerwaartse tendens, maar de situatie in Marokko lijkt niet te verbeteren. Volgens Leila Benali, Marokkaans minister van Energietransitie, is de strategische voorraad diesel van 26 dagen, onvoldoende voor Marokko. De voorraden benzine van 83.000 ton zouden 43 dagen meekunnen, terwijl de voorraden kerosine en butaangas respectievelijk 34 en 26 dagen meegaan, zei de minister vorige week tijdens in het parlement.

Na deze periodes zouden de Marokkaanse tankstations zonder brandstof kunnen komen te zitten, zo waarschuwen sommige bronnen, die eraan herinneren dat de wettelijk vereiste minimale veiligheidsvoorraad 60 dagen moet meegaan. Volgens een deskundige vergt het behoud van de reserves aanzienlijke investeringen, waartoe bedrijven niet bereid zijn omdat zij menen dat dit de verantwoordelijkheid van de staat is. Daarom werken zij bij voorkeur op een "just-in-time"-basis, met het risico van onderbrekingen door mogelijke vertragingen in de levering.

Lees ook: Stijging dieselprijs: slechte tijden voor Marokkaanse professionals

De stijgende brandstofprijzen in Marokko drukken al maanden op de koopkracht van de Marokkanen. Een tijdlang hadden de handelaars afgesproken de prijzen gelijktijdig om de twee weken aan te passen. Deze realiteit kon echter niet worden gehandhaafd als gevolg van de wisselvalligheid van de markten. De regering is van plan twee miljard dirham vrij te maken om de capaciteit van de oliereserves te verhogen, zo kondigde de minister aan. Ze voegde eraan toe dat ook een raad voor energiezekerheid zal worden opgericht om beter op de situatie te kunnen inspelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team