Zoeken

Marokko: stijging huizenprijzen verwacht in 2022

8 december 2021 - 11:20 - Economie

©

In Marokko stegen de leningen voor huisvesting tot eind oktober met 49% tot 15,3 miljard dirham, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Maar zal deze stijging van vastgoedkredieten ook leiden tot een herstel van de sector die al geruime tijd in nood verkeert door de coronacrisis?

Volgens de laatste cijfers van Bank Al-Maghrib zijn de leningen aan Marokkaanse huishoudens in 2021 met 5% op jaarbasis gestegen, met name dankzij een toename van de woningkredieten met 5,4%. Deze cijfers geven een sprankje hoop aan de vastgoedsector, die sinds 2020 zeer hard wordt getroffen door de gezondheidscrisis. "Er heeft zich een mooi herstel voorgedaan dankzij de fiscale stimuleringsmaatregelen die aan het begin van de pandemie zijn genomen, waaronder de vrijstelling van registratiekosten," merkt CEO Kevin Gorman van Mubawab op in Le360.

Lees ook: Marokko: vastgoedmarkt begint te herstellen

De deskundige benadrukt wel dat "de situatie nog steeds moeilijk is. We zijn nog ver verwijderd van de transactieniveaus van vóór de crisis". Volgens hem blijft de vraag zwak in vergelijking met het aanbod. "Huisvesting blijft een vitale en noodzakelijke behoefte, die ondanks de huidige context niet zal verdwijnen", legt hij uit. Hij preciseert dat sinds de gezondheidscrisis bepaalde vastgoedprojecten, zoals economische huisvesting, nog maar weinig kopers aantrekken.

Lees ook: Vastgoed Marokko: professionals maken eisen bekend

"Het probleem situeert zich met name op het niveau van de economische woningen, die tussen 140.000 en 240.000 dirham kosten," voegt de vastgoeddeskundige eraan toe. Volgens hem heeft "de bescheiden sociale klasse het moeilijk om in een aankoopproject te investeren, een lening aan te gaan en zich op lange termijn te engageren met alle onzekerheden die er nu heersen". Daartegenover staat dat "de verkoop in de middenklasse hoger ligt dan in de andere categorieën. Vandaag begeleiden wij ontwikkelaars die tussen 30 en 40 verkopen per maand doen, voor projecten tussen 300.000 en 600.000 dirham", merkt hij op.

Lees ook: Marokkaanse vastgoedsector loopt door coronacrisis op zijn laatste benen

Er is ook een "aanzienlijke daling van de prijzen in vergelijking met vorig jaar in alle categorieën van huisvesting". Maar de vastgoedprijzen kunnen volgend jaar opnieuw stijgen wegens een tekort aan bepaalde essentiële grondstoffen voor de bouw, zoals glas en aluminium. "Het enige dat de prijzen zou kunnen stabiliseren, is een daling van de grondprijs. We moeten dus proberen de prijs van de grond op de een of andere manier te reguleren, via de overheid," stelt hij voor.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team