Zoeken

Sahara-conflict escaleert door gebruik van drones

7 januari 2023 - 23:00 - Marokko

©

Marokko heeft de afgelopen jaren gevechtsdrones en luchtverdedigingssystemen aangeschaft om zijn leger te versterken en te moderniseren. De Marokkaanse luchtmacht zet deze machines in de Sahara in voor test- en trainingsmissies en dat zou kunnen leiden tot een escalatie van de spanning met het Polisario-front.

De onafhankelijkheidsbeweging voor de Sahara, kondigde in november 2020 het einde aan van het staakt-het-vuren, naar aanleiding van het optreden van het Marokkaanse leger tegen Sahrawi demonstranten bij de grenspost Guerguerat. Sindsdien is het conflict in de Sahara verscherpt, met wederzijdse beschuldigingen tussen de betrokken partijen en vermeende drone-aanvallen door Marokko. Bij één van deze Marokkaanse drone-aanvallen zou begin april het hoofd van de nationale garde van het Polisario-front, Addah Al-Bendir, zijn gedood. Hoewel de Marokkaanse autoriteiten niet reageerden op de beschuldiging, was het de eerste keer dat drones werden gebruikt in het Sahara-conflict, dat al meer dan een halve eeuw duurt.

Lees ook: Marokko-Israël: militaire samenwerking verontrust Algerije

Op zoek naar een sterke bondgenoot om de Marokkaanse aanvallen af te slaan, wendde het Polisario zich tot Iran om kamikaze-drones aan te schaffen. Dit besluit heeft geleid tot een escalatie van de spanningen, waarbij Rabat heeft gewaarschuwd dat de inzet van de drones zou leiden tot een gewapend conflict en dat Marokko tot een "passende reactie" zou overgaan. Minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken beschuldigde Teheran in oktober van het "bevorderen van terrorisme" in de Sahara. Omar Mansour, minister van Binnenlandse Zaken van de "Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR)", liet van zijn kant doorschemeren dat zijn milities binnenkort gewapende drones zouden kunnen gebruiken om Marokkaanse troepen in de Sahara af te weren.

Lees ook: Marokko begonnen met productie militaire drones

Marokko heeft al drones van Turkse, Chinese, Israëlische en Amerikaanse makelij aangeschaft en wil ook het eerste Afrikaanse land zijn dat drones produceert, in samenwerking met Israël.

Bladna.nl