Zoeken

Iraanse drones van Polisario bedreiging voor Marokko

15 maart 2023 - 12:00 - Wereld

©

Het Polisario Front zou via Algerije kamikaze drones van Iran hebben ontvangen voor aanvallen tegen Marokko. Deze alliantie vormt een bedreiging voor Marokko en de regio, stellen de Marokkaanse autoriteiten.

Het Spaans parlementslid Antonio López-Istúriz, stelde in oktober een vraag in het Europees Parlement over de aanhoudende handel in wapens, waaronder Iraanse militaire drones, van Teheran naar het Polisario-front. Zijn initiatief kwam een dag na de verklaring van Polisario-functionaris Omar Mansour, waarin hij de levering aankondigde van gewapende drones aan de separatistische beweging. In een antwoord verklaarde het Europees Parlement op 6 december niet over informatie te beschikken betreffende de vermeende aankoop van drones door de onafhankelijkheidsbeweging, meldt El Español.

Lees ook: Iran en Hezbollah vormen bedreiging voor stabiliteit Marokko

De Marokkaanse autoriteiten hebben de internationale gemeenschap voortdurend gewaarschuwd voor de bewapening van het Polisario door Iran, met de hulp van Algerije. Teheran heeft een grote militaire drone-industrie na tientallen jaren van investeringen in onderzoek naar en het vangen van Amerikaanse drones in de nasleep van de oorlog met Irak, schreef de Amerikaanse journalist Llewellyn King, producent en gastheer van het tv-programma "White House Chronicle", in een recente publicatie in de krant Atalayar.

Marokko beschikt nog niet over de Iron Dome van Israël, "het enige effectieve verdedigingssysteem tegen drones", zegt Ilan Berman, vice-voorzitter van de Amerikaanse Raad voor Buitenlands Beleid. Zonder Iron Dome is Marokko kwetsbaar voor mogelijke drone-aanvallen van het Polisario, analyseerde Berman.

Lees ook: "Iraanse drones bedreiging voor Marokko"

Op dit moment is het niet bekend wat voor soort drone Iran naar het Polisario stuurt. Teheran heeft de Shahed-136 drone, ontwikkeld door Shahed Aviation Industries. Die drone is 3,5 meter lang en 2,5 meter breed. Het heeft ook de Shahed-129, een gevechtsdrone voor middellange hoogte en lange afstand, gemodelleerd naar de Amerikaanse Predator, en de nieuwste en modernste Shahed-146 (Gaza genoemd), die in 2022 in gebruik is genomen. Dit toestel is 10,5 meter lang en heeft een vleugelwijdte van 21 meter breed.

Bladna.nl