Zoeken

Steun van Iran aan as Algerije-Tunesië-Mali tegen Marokko vormt bedreiging voor de Maghreb

13 oktober 2022 - 09:00 - Wereld

©

Iran wordt ondersteund door Rusland en steunt zelf de as Algerije-Tunesië-Mali tegen Marokko, de bevoorrechte partner van de Verenigde Staten en Israël. De strijd om de controle over de Maghreb wordt steeds duidelijker.

Door de nieuwe militaire alliantie tussen Marokko en Israël, krijgt het Iraanse regime het perfecte alibi om de banden met Algerije, Tunesië en Mali aan te halen voor de strijd om de Sahara en de regionale suprematie. Iran maakt gebruik van het antiwesterse klimaat op het continent om zijn aanwezigheid in Afrika in het algemeen en in de Maghreb in het bijzonder, te vergroten. Zo hebben Rusland, China en Turkije dat de afgelopen jaren ook gedaan, analyseert Nius Diario.

Lees ook: Minister Nasser Bourita haalt uit naar Iran

Nasser Bourita, Marokkaanse minister van Buitenlandse zaken, beschuldigde Iran afgelopen maandag van het bewapenen en trainen van "separatistische elementen" van het Polisario. Dit vormt een bedreiging voor de "territoriale integriteit" van Marokko en de "veiligheid en stabiliteit" in de regio. Hij waarschuwde tegen het gebruik van wapens door deze "onofficiële" eenheden, waarbij hij verwees naar het verband tussen Hezbollah en het Polisario. De spanningen tussen beide landen zijn overigens niet nieuw. Marokko verbrak in 2018 de diplomatieke betrekkingen met Iran en veroordeelde "de betrokkenheid van Iran via Hezbollah, in een alliantie met het Polisario tegen de nationale veiligheid en belangen van het koninkrijk".

Na de erkenning door de Verenigde Staten van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara en de hervatting van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël in december 2020, namen de spanningen in de regio toe. Algerije, de belangrijkste partner van het Polisario, heeft de Amerikaanse houding en de hervatting van de betrekkingen tussen Rabat en Tel Aviv veroordeeld. Vanaf dat moment zijn er twee assen ontstaan: aan de ene kant Marokko, de Verenigde Staten en Israël, en tot op zekere hoogte Spanje en Duitsland, die onlangs het plan van Marokko voor autonomie in de Sahara hebben gesteund. Aan de andere kant Algerije, Rusland en Iran, en gedeeltelijk Tunesië en Mali.

Lees ook: Marokko en Iran in religieuze concurrentie in West-Afrika

"Het is bekend dat Iran aanwezig is in Algerije en Tunesië, en in mindere mate in Mauritanië. Algerije doet er goed aan Teheran niet toe te staan basissen op zijn grondgebied te vestigen", zei geostrateeg Kamal F. Sadni eind augustus. De laatste maanden hebben Algerije en Iran hun bilaterale betrekkingen aangehaald. Beide landen hebben inmiddels nieuwe betrekkingen voor samenwerking aangeknoopt met Tunesië en Mali.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team