Zoeken

Iran en Hezbollah vormen bedreiging voor stabiliteit Marokko

6 maart 2023 - 21:30 - Marokko

©

Volgens Habboub Cherkaoui, directeur van het Centraal Bureau voor Gerechtelijk Onderzoek (BCIJ), vormt de band tussen Iran en Hezbollah "een bedreiging voor de stabiliteit en de veiligheid van Marokko".

"Er is een reële bedreiging voor Marokko die afkomstig is van Iran en Hezbollah met de hulp van Algerije. Sinds 2017 steunt Iran het separatistische Polisario-front via Hezbollah met de hulp van Algerije. De Iraanse steun is een bron van destabilisatie voor het Koninkrijk Marokko", aldus Habboub Cherkaoui, in een exclusief interview met aan i24News.

Lees ook: "Iraanse drones bedreiging voor Marokko"

Om zijn woorden te staven zegt de baas van de "Marokkaanse FBI" dat Iran het Polisario voorziet van luchtafweerraketten en drones via Hezbollah, met de hulp van Algerije. Volgens hem wil de Islamitische Republiek een voet aan de grond krijgen in Noord-Afrika en de Sahel.

Lees ook: Begroting Algerije: 7,7 miljard dollar voor Polisario

Cherkaoui meent dat "akkoorden zoals de Abraham Akkoorden die ondertekend werden met Israël en de Verenigde Staten, de belangrijkste manier zijn om deze bedreigingen te bestrijden." "De Abraham Akkoorden hebben het mogelijk gemaakt de strategische- en veiligheidssamenwerkingen te versterken door de uitwisseling van inlichtingen en deskundigheid. Deze zaken zijn in het belang van alle betrokken partijen en zullen helpen om de plaag van het terrorisme en de georganiseerde misdaad in te dammen," zei hij. Hij voegde daaraan toe dat "de Abraham-akkoorden werden gesloten om te streven naar vrede en veiligheid en om het expansionisme van Iran en Hezbollah tegen te gaan".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team