Zoeken

Franse toeristen in Marokko vastgehouden door drones

17 maart 2023 - 16:00 - Marokko

©

Vier Franse toeristen zijn door de Marokkaanse douane aangehouden omdat ze tijdens hun vakantie in de Sahara twee drones hadden gebruikt, niet wetende dat deze toestellen in Marokko verboden zijn.

Deolinda de Barros, David Baetens, Fabien Roman en Lionel Prat, verlieten Frankrijk op 2 maart en waren van plan om op 13 maart naar Frankrijk terug te keren, na een 4X4-tocht in de duinen van de Sahara, ten zuiden van Ouarzazate. Maar maandag werden ze door de Marokkaanse douane aan de grens met Sebta tegengehouden, omdat in hun koffers twee drones werden gevonden. Het gebruik van de onbemande toestellen is in Marokko verboden om "veiligheidsrisico’s en inbreuk op eigendom en privacy" te beperken, bericht de krant Sud Ouest.

Lees ook: Mogen toeristen Marokko binnen met een drone?

De 35-jarige Fabien Roman en de 49-jarige David Baetens, hebben uit onbekendheid met de wet de drones bij hun aankomst in het koninkrijk niet aangegeven en zelfs gebruikt tijdens hun verblijf. Daarom werden de drones bij hun terugkeer door de douane in beslag genomen. "Meteen werd ons gevraagd ’waar zijn de drones?’, vervolgens ’Bent u de Fransman die een beetje Arabisch spreekt?’ Ik was stomverbaasd. Ik heb de wereld rondgereisd met mijn drone en ik heb nog nooit een probleem gehad", aldus Fabien Roman, een importhandelaar in het Franse Breuil-Magné, aan de telefoon.

"We dachten dat we in een tv-serie zaten, ze dachten dat we spionnen waren", voegt David Baetens, een zakenman die in La Vallée woont, eraan toe. De voertuigen van de twee toeristen werden doorzocht en in beslag genomen, evenals hun kentekenpapieren, drones, paspoorten en telefoons. Na het heen en weer geloop tussen douane en politie brachten ze een nacht door op het politiebureau zonder eten of drinken. Daarna namen ze een taxi naar Tetouan, op 40 kilometer van de grens, om hun probleem bij de overheid aan te geven.

Lees ook: Voorwaarden voor invoer van drones in Marokko

"We wisten niet waar we aan toe waren. We wisten alleen dat de drones door de forensische politie werden geanalyseerd en dat we nog konden worden vastgehouden, omdat er een onderzoek liep", legt Fabien Roman uit. Op dinsdag werden hun telefoons teruggegeven. Maar pas op woensdag concludeerde de forensische politie dat de drones niets verdachts hadden opgenomen. De twee toeristen kregen niettemin elk een boete van 150 euro. Ze kregen al hun papieren, apparaten en hun 4X4 terug en verlieten het koninkrijk met de wens om er ooit terug te keren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team