Zoeken

Sahara: Iran werpt zich op als verdediger van Polisario

17 maart 2021 - 15:30 - Wereld

©

Iran levert het bewijs voor een complot dat ze drie jaar geleden in Algiers heimelijk tegen Marokko hebben gesmeed. Het koninkrijk verbrak toen zijn diplomatieke betrekkingen met Iran. Deze conclusie kan worden afgeleid uit recente verklaringen van een Iraanse diplomaat over de Sahara. Hij steunt de Polisario daarin ondubbelzinnig.

Een adviseur van de diplomatieke missie van Iran bij de VN, heeft het standpunt van zijn land met betrekking van de Marokkaanse Sahara verwoord. Zij steunen het recht op zelfbeschikking in de Sahara, meldt APS. De Iraanse diplomaat riep Marokko op om "op te houden met de inmenging in de interne aangelegenheden van andere landen waardoor de regionale veiligheid in gevaar komt," zegt dezelfde bron. Ook drong hij erop aan dat de internationale gemeenschap zich ertoe moet verbinden om de aanbevelingen van de VN inzake de Sahara uit te voeren.

Uit deze verklaringen blijkt dat Iran in Algiers inderdaad heimelijk een complot heeft gesmeed tegen Marokko en ook zijn steun blijft verlenen aan de Polisario. In 2018 heeft Marokko besloten om de banden met dit land uit het Midden-Oosten te verbreken, nadat het met bewijzen kwam die aantonen dat Iraanse diplomaten in Algerije banden op touw zetten met de Polisario. De minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, beschuldigde de Libanese Hezbollah er toen van betrokken te zijn bij het sturen van wapens naar de Polisario, via een medewerker van de Iraanse ambassade in Algiers.

Tijdens een persconferentie verklaarde het hoofd van de Marokkaanse diplomatie dat het besluit om de banden te verbreken "een reactie was op de betrokkenheid van Iran die via Hezbollah in een alliantie met de Polisario van plan is om de veiligheid van Marokko en zijn hogere belangen te ondermijnen". Drie jaar na de breuk lijkt de militair-ideologische alliantie van Iran, Algerije, Polisario en Hezbollah nog steeds stand te houden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team