Zoeken

Marokko behoudt vertrouwen in AstraZeneca-vaccin

17 maart 2021 - 13:30 - Marokko

©

Terwijl Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland en Italië, het gebruik van het Britse vaccin AstraZeneca "uit voorzorg" hebben opgeschort, heeft Marokko besloten om het te "handhaven". De inentingscampagne gaat probleemloos verder.

"Wij handhaven dit vaccin, omdat er op medisch en wetenschappelijk niveau geen enkele reden is om het op te schorten. Er is geen risico," vertelde een lid van het wetenschappelijk en medisch comité aan Le360. Hij voegde eraan toe dat het ministerie van Volksgezondheid sinds het begin van de vaccinatie eind januari, geen grote incidenten heeft gemeld.

Inmiddels heeft Marokko 8,5 miljoen doses vaccin ontvangen: zeven miljoen doses van het Britse AstraZeneca-vaccin en 1,5 miljoen doses van het Chinese Sinopharm-vaccin. Meer dan 4 miljoen mensen, of 11% van de bevolking, hebben de eerste dosis van het vaccin gekregen, terwijl meer dan 1,7 miljoen mensen de tweede injectie hebben ontvangen.

Landen zoals Frankrijk, Noorwegen, Duitsland, Italië en IJsland, hebben het gebruik van het vaccin van AstraZeneca opgeschort wegens "het optreden van bijwerkingen". Maar er zijn "geen aanwijzingen voor een verhoogd risico" voor bloedstolsels als gevolg van het vaccin, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die zegt dat er "geen reden is om het vaccin niet te gebruiken".

Er is "zeer geruststellend bewijs dat er geen toename is van bloedklonters hier in het VK, waar tot nu toe de meeste doses in Europa zijn toegediend," vertelde professor Andrew Pollard, directeur van de Oxford Vaccine Group, die het vaccin samen met AstraZeneca heeft ontwikkeld, aan de BBC.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team