Zoeken

India schorst levering van Covid-19 vaccin aan Marokko

25 maart 2021 - 19:20 - Marokko

©

Marokko, dat meer vaccins uit India hoopte te ontvangen, moet op zijn minst wachten tot mei. India heeft zojuist officieel de tijdelijke opschorting aangekondigd van de uitvoer van het AstraZeneca-vaccin van het Serum Institute of Indiq naar verschillende landen, waaronder Marokko.

India schort tijdelijk de uitvoer van het coronavaccin op om te kunnen voldoen aan de binnenlandse vraag, aldus officiële bronnen van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken in de BBC. Op 24 maart beleefde het land een piek in de besmettingen, met meer dan 47.000 nieuwe gevallen en 275 sterfgevallen. De te exporteren doses zijn nu dus nodig voor India, dat vanaf 1 april volgend jaar begint met de vaccinatie van mensen ouder dan 45 jaar. "De bevriezing van de export is een tijdelijke maatregel. De binnenlandse vraag zal voorrang moeten krijgen," bevestigde een Indiase diplomatieke bron. "Geen export, niets totdat de situatie in India stabiliseert," schreef persbureau Reuters.

Door deze situatie zullen verschillende landen, waaronder Marokko, hun leveringen uitgesteld zien, net als bijna 190 andere landen die onder de Covax-regeling vallen. India heeft reeds meer dan 60 miljoen doses vaccin verscheept naar 76 landen, waaronder Marokko.

Gelukkig heeft Marokko zijn leveranciers gediversifieerd om tekorten te voorkomen. Het land had 2 miljoen doses besteld bij Sinopharm, 1,5 miljoen doses van AstraZeneca dat in Zuid-Korea wordt ontwikkeld en zal worden geleverd in het kader van het Covax-programma van de WHO, plus 1 miljoen doses van de Russische Spoetnik V en nog eens 1 miljoen doses van AstraZeneca (Covishield-versie) die in India is geproduceerd, maar nu dus is opgeschort.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team