Zoeken

Annuleert het anti-Covid-vaccin de Ramadan?

28 maart 2021 - 13:40 - Marokko

©

Op twee weken van het begin van maand Ramadan vragen Marokkanen zich af of het vaccin tegen het coronavirus een impact zal hebben op het vasten. In afwachting van een fatwa van de Marokkaanse Ulema-raad brengen enkele experts hierin duidelijkheid.

Enkele dagen geleden liet de moefti van Saoedi-Arabië, Abdulaziz Ben Abdellah Al-Sheikh, weten dat het coronavaccin het vasten niet verbreekt. In Marokko geven dokters My Said Afif en Tayeb Hamdi uitleg hierover. Volgens hen heeft het vaccin geen enkele invloed op het vasten.

"Een vaccin of ander injecteerbaar medicijn verbreekt het vasten niet. Het voortzetten van de vaccinatiecampagne tijdens de maand Ramadan is geen probleem," zegt Dr. Afif aan Medias24. "Volgens de medisch-religieuze consensus zijn alle injecties, behalve die met voedingsstoffen, compatibel met het vasten", bevestigt Dr. Hamdi. Volgens hem zal "de vaccinatie niets in het menselijk lichaam verstoren of wijzigen". Er zijn ook "geen voorzorgsmaatregel die voor of na de vaccinatie moet worden genomen. En de persoon die het vaccin op een lege maag krijgt, riskeert helemaal niets".

Een ander vraag die steeds terugkomt is of er bijwerkingen zijn. "De vaccinatiecampagne is al enkele weken begonnen en bij de meer dan 5 miljoen gevaccineerde mensen die het vaccin hebben gekregen zijn er slechts enkele lichte bijwerkingen vastgesteld," aldus Tayeb Hamdi. "De meeste bijwerkingen verdwijnen zonder behandeling. Voor een heel klein aantal mensen dat het vaccin krijgt, kan het zijn dat na het verbreken van het vasten een medicijn moeten worden ingenomen om pijn of koorts te verlichten."

"Wat betreft de zeer zeldzame gevallen waarbij overdag een medicijn moet worden gebruikt, is het vasten zowel medisch als religieus toegestaan ​​omdat het enerzijds mogelijk is om deze dag later in te halen en anderzijds omdat vaccinatie een medische verplichting is. De persoon die is ingeënt beschermt zichzelf en de samenleving," concludeert de expert.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team